Prenumerera på nyheterna

Juanma Moreno: Räkna med fortsatta begränsningar

Räkna med begränsningar fram till att 70 procent av befolkningen i Andalusien har blivit vaccinerade. Det sa regionpresidenten Juanma Moreno vid en pressträff i samband med att han besökte sjukhuset Hospital de San Juan de la Cruz i Úbeda (bilden).

– Det är svårt att sätta upp mål på sikt. Jag tror att vi måste leva i nuet, varken i vår eller i sommar, säger Moreno.

Så räkna inte med någon snabb nedmontering av de begränsningar och restriktioner som finns i nuläget. Det lär tuffa på ett tag till.

– Jag kan inte göra något annat. Begränsningarna kommer att fortsätta. Vi kommer att öppna och stänga kranen lite, men vi har ännu en sträcka kvar att färdas.

Vaccinationsstrategin fortsätter och Andalusien beräknas få fyra miljoner doser till april. Förhoppningen är att målet 70 procent ska nås i juni.

Under veckan har covid-19-vaccinet nått vårdcentraler i provinsen Málaga. Centros de Salud har börjat kontakta personer över 80 år för att kalla dem till vaccinering.

Allt eftersom vaccinet anländer så kommer primärvården att kontakta de som står på tur, skriver Diario SUR på onsdagen, och tillägger att personal vid vårdcentraler ber om ”lugn” från dem som ännu inte har blivit kontaktade.

– Det finns inte tillräckligt med doser, men vi bokar tid allteftersom. Det är inte nödvändigt att ringa oss och fråga om en tid när det är dags. Det finns en risk att telefonlinjerna kollapsar och det finns andra som behöver kontakta oss för viktiga medicinska frågor, säger sjukvårdspersonal till tidningen.

Andalusien planerar för massvaccinationer under våren med “Plan 500.000”. Hälsovårdsrådet Jesús Aguirre säger att 14.000 sjuksköterskor ingår i strategin med vaccineringen som kommer att ske vid lättillgängliga offentliga platser och utomhus.

Feriaplatser och parkeringsplatser vid kongresshallar och köpcentrum kommer att användas där mobila enheter finns utplacerade.

Fram till igår hade Andalusien mottagit 545.910 doser sedan starten. 83 procent har använts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.