Prenumerera på nyheterna

Kampanj riktad till utlänningar för mantalsskrivning

Provinsstyrelsen La Diputación i Málaga har sjösatt en kampanj för att fler residenta utlänningar i provinsen mantalsskriver sig i de kommuner där de bor eller tillbringa en stor del av året. Sociala nätverk och den utländska pressen som Svenska Magasinet ska hjälpa till att få ut budskapet ”Level Up. Register and enjoy Málaga 100%”.

Mantalsskrivning handlar om att kommunerna får utökade statsbidrag ju fler invånare som är inskrivna. Det är något som kommer de utländska residenta invånarna till del i form av bättre tjänster och fördelar.

333.045 utlänningar är bosatta i provinsen Màlaga vilket utgör 20 procent av samtliga invånare. Men av dessa är endast 269.792 mantalsskrivna. De 63.253 som saknas vill provinsstyrelsen uppmana att skriva in sig.

För provinsens kommuner och dess invånare är mantalsskrivningen (Empadronamiento) mycket viktig eftersom de bidrag som kommer från staten grundar sig på antalet mantalsskrivna.

Det kan gälla skolplatser, sjukvård, poliser, lokaltrafik, renhållning, kultur och säkerhet. Som privatperson får det inga skattemässiga konsekvenser. Mantalsskrivna EU-medborgare får även delta i lokalval.

På webbplatsen levelupmalaga.es framkommer fördelarna med att vara mantalsskriven.

Kommunerna får helt enkelt mer pengar i kistan i form av statsbidrag.

– Turismen har bidraget till en stabil befolkning av européer som är viktig för oss. Det är tusentals britter, fransmän, tyskar och nordbor som har sin bostad och i många fall sitt arbete här. För oss är de lika mycket malagueños som vi som är födda här. Det är vårt mål att de också ska känna det så, säger provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado.

– Om vi inte känner till och vet exakt hur många som är bosatt här eller vistas i provinsen under den större delen av året blir det svårt för myndigheterna att effektivt planera och genomföra nödvändig offentlig service, tillägger Salado.

Mantalsskrivningen görs i kommunhuset där du är bosatt. Du tar med dig hyreskontrakt eller lagfarten på bostaden du äger och elräkning.
KLICKA HÄR. Och läs mer om fördelarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.