Prenumerera på nyheterna

Kaos i Ceuta med emot 5.000 migranter

En passiv marockansk gränspolis har bidragit till att upp emot 5.000 varav 1.500 minderåriga illegala migranter utan munskydd har tagit sig in i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika. Det är rekordsiffror för att vara ett dygn. På grund av ebb har de kunnat vada eller simma vid gränspassagerna Tarajal och Benzú uppger lokala medier.

Den spanska nyhetsbyrån EFE uppger att Spanien under natten har förstärkt bevakningen av gränsen med militärer och den spanska legionen som finns stationerad i Ceuta.

Händelsen i Ceuta senaste dygnet beskrivs som kaosartad när tusentals illegala migranter från Marocko och länderna söder som Sahara tog sig in i den spanska enklaven som också är EU:s södra gräns till Afrika. Majoriteten av migranterna är unga män.

Spanska poliskällor uppger hur den marockanska gränspolisen var helt passiv och kan vara ett svar på den diplomatiska krisen mellan Spanien och Marocko. Spanien tog den 18 april emot Polisarios ledare Brahim Ghali som i Logroño behandlades för covid-19. Front Polisario är Västafrikas befrielserörelse.

Något som sticker Marocko i ögonen. De varnade Spanien för att det skulle ”få konsekvenser”.

Invandringspolitiken har med gårdagens händelse seglat upp som en het potatis i debatten i radio, tv och tidningar.

Dagstidningen ABC uppger att inrikesministern Fernando Grande-Marlaska var mycket kritisk till beslutet att släppa in Polisarios ledare i Spanien och att det kunde få konsekvenser. Men både utrikesministern Arancha González Laya och regeringschefen Pedro Sánchez har stött beslutet.

Sedan 1992 har Spanien ett avtal med Marocko att skicka tillbaka marockanska migranter som tar sig in illegalt i landet.

Vid gårdagens invasion i Ceuta uppges en migrant ha omkommit när denne försökte simma förbi stängslet ett stycke ut i havet och in i Ceuta.
Spanskmarockansk diplomatisk kris tilltar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.