Prenumerera på nyheterna

Kaos när vaccineringsplan saknas

Bara mellan 200 till 300 vaccinationer under förra veckan jämfört med de 3.300 som var beräknade för provinsen Málaga. Nu visar färska siffror att regionen Andalusien inte har använt ens hälften av de vaccindoser som var avsedda.

Regionregeringen hoppas att 15 procent av befolkningen i Andalusien skulle vara vaccinerade i mars. Med tanke på vaccinationsracet hittills kan det bara beskrivas som en dröm.

I förra veckan används bara 37 procent av de vaccindoser som var avsedda för den andalusiska hälsovården SAS (Servicio Andaluz de Salud). Det motsvarar 26.400 doser av de 70.000 som fanns enligt regionens hälsovårdsansvarige Jesús Aguirre.

Vaccinkaoset skylls på flera anledningar. Problem i logistiken försenade vaccinet. Julhelg som har inverkat på personalomsättningen, frånvaron av många äldre människor som inte på sitt särskilda boende eftersom de spenderat julhelgen hos anhöriga och komplikationerna i kylkedjan som är nödvändiga för att hålla vaccinet under -70 grader.

Men dessa omständigheter var kända långt innan vaccinet skulle tas i bruk.

Den 27 december fick Andalusien 230 doser. Den 30 december återupptogs leveransen av 69.500 försenade doser. Färre än fyra av tio har fått sin spruta efter den försändelsen.

Igår måndag fick Andalusien en ny sändning på 70.000 vacciner.

Brist på vaccinationsplan börjar nu äventyra hela kampanjen.

På tisdagen publiceras det uppgifter om att hälsovårdsmyndigheterna i Andalusien inte utesluter att fördröja den andra dosen för att öka antalet vaccinerade som får första sprutan.

Europeiska läkemedelsmyndigheten avråder från att försena tidpunkten för när den andra dosen ska ges till 42 dagar trots att flera länder redan väljer denna teknik

Rekommendationen från Pfizer/BioNTech är att den andra dosen ska ges 21 dagar efter den första för att uppnå en 95 procentig effektivitet. Immunitet förväntas efter 28 dagar från den första dosen och en vecka efter den andra dosen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.