Prenumerera på nyheterna

Kassan är tom – Spanien ber om mer EU-pengar

Spaniens hantering av covid-19-pandemin sticker ut. Minst 28.472 döda som kan vara upp emot 45.000. Landets BNP föll med hela 18,5 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet vilket är det största fallet i EU. Lägg till skenande arbetslöshet med en halv miljon fler arbetslösa jämfört med före coronakrisen och nästan 800.000 fler på ett år.

1,18 miljoner är korttidspermitterade, så kallade ERTE.

Nu ber Spanien EU-kommissionen om hjälp. Hjälpprogrammet SURE är ett tillfälligt program som kan tillhandahålla upp till 100 miljarder euro i lån på förmånliga villkor till medlemsländerna.

Instrumentet gör det möjligt för medlemsländerna att begära ekonomiskt stöd från EU för att finansiera plötsliga och kraftiga ökningar av de nationella offentliga utgifterna från och med den 1 februari 2020.

Utgiftsökningarna kan sammanhänga med nationella system för förkortad arbetstid och liknande åtgärder, även för egenföretagare, eller vissa hälsorelaterade krisåtgärder, särskilt på arbetsplatsen.

Spanien begär 20 miljarder euro. EU-kommissionen har beslutat att en del av dessa pengar kan betalas ut redan till hösten medan återstående betalas ut under 2021.

Vilket belopp som i slutändan betalas ut till Spanien beror på vilka belopp de övriga länderna har begärt. Det är 100 miljarder euro i lån som EU-länderna ska dela på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.