Prenumerera på nyheterna

Katalonien förstärker bevakningen efter terrorattacker

Efter den senaste tidens terroristattacker i Paris, Nice och Wien så varnar det katalanska regionala poliskåren Mossos d’Esquadra för möjliga islamistiska terrorattacker. Efter de senaste attackerna ser polisen en ökad hotbild.

Spanska medier uppger på fredagen att ett internt meddelande har gått ut till samtliga regionala poliser i Katalonien. Innehållet går ut på att polisen ska öka bevakningen och skyddet särskilt på allmänna platser.

Dokumentet varnar för att fler kan inspireras av den våg av yihadistattacker utförda av islamistiska fundamentalister som har inträffat de senaste veckorna i Frankrike och Österrike med totalt åtta döda.

”Detta är händelser som kan inspirera radikaliserad som är bosatt i Katalonien att agera på egen hand med något slags vapen som kniv eller skjutvapen”, enligt meddelandet.

Den 17 augusti 2017 omkom 15 personer vid en terroristattack på det kända ströget Rambla i Barcelona efter att en skåpbil använts 500 meter. När det gäller läraren som dödades i Paris den 16 oktober halshöggs han med kniv. I Wien använde terroristen ett skjutvapen. I Nice dödades tre personer i en knivattack.

Kataloniens inrikesansvarige, Miquel Sàmper, säger att hotbilden för en terrorattack fortsatt ligger på nivå 4 på den femgradiga skalan. Det betyder att bevakningen på allmänna platser är förstärkt.

Under den senaste tiden har vänsterextrema och högerextrema rörelser orsakat upplopp, skadegörelse och demonstrationer i Barcelonas centrum mot utegångsförbudet.

Internmeddelandet till poliserna tar också upp att de senaste attacker kan få ”aktörer” bland högerextrema att utnyttja möjligheten att sprida propaganda för att kriminaliserar hela den muslimska världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.