Prenumerera på nyheterna

Kataloniens president döms till ämbetsförbud

Högsta domstolen har på måndagen bekräftat domen från högsta regiondomstolen i Katalonien på ett och ett halvt års ämbetsförbud för Quim Torra, president i regionregeringen Generalitat. Han döms till ämbetsförbud och diskvalificerar sig på grund av olydnad. Det innebär att han är oförmögen att ha den position han för närvarande innehar. Han döms även till böter på 30.000 euro.

Quim Torra har uppvisat en motstridig och olydiga attityd vid flera tillfällen enligt domen.

Det var under våren 2019 som de katalanska separatisterna trots direkta order från den centrala valnämnden JEC (Junta Electoral Central) inte tog bort partipolitiska banderoller från offentliga byggnader. Banderollerna kom senare att ersättas med en kampanj och tryckta budskap som kritiserade förbudet.

De katalanska separatisterna har bland annat använt sig av gula band och budskap om att Spanien har politiska fångar som måste friges. Kampanjen har av valnämnden tidigare beskrivits som partipolitisk och förbjudet propagandan på offentliga byggnader. Det gäller i synnerhet vid valkampanjer.

Regionalpresidenten Quim Torra överklagade beslutet från valnämnden JEC som gällde inför valet den 28 april 2019. Som försvar har de hänvisat till sin ”nationella minoritet” och ”yttrandefriheten”.

Närmast ska beslutet verkställas. Beskedet kommer från staten via den katalanska offentliga bulletinen. Quim Torra avskedas som president för regionregeringen i Katalonien och måste därmed bytas ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.