Prenumerera på nyheterna

Katolska kyrkan erkänner 220 fall av sexuella övergrepp

För första gången har den spanska katolska kyrkan redovisat siffror över antalet fall där präster har gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp mot minderåriga. Totalt rör det sig om 220 fall de senaste två decennierna.

Luis Argüello, talesperson för biskopskonferensen CEE (Conferencia Episcopal) erkänner att det vid vissa tillfällen har gått för långsamt, att de har tittat åt andra hållet i stället för att göra rent på hemmaplan.

Totalt har den spanska katolska kyrkan uppgett 220 fall till Vatikanen som gäller präster som begått sexuella övergrepp mot minderåriga under de senaste 20 åren. Det rör perioden från 2001 till 20 april 2021.

144 anmälningar rör präster och 76 mot övriga. 151 av dessa fall är avslutade medan 69 utredningar pågår.

Argüello betonar att 31.000 präster har varit i den katolska kyrkans tjänst under dessa 20 år. Under denna period har det kommit in 220.000 anmälningar om sexuella övergrepp.

Vissa av dessa händelser som blivit anmälda de 20 senaste åren kan röra sig om saker som inträffat tidigare. I siffran inkluderas inte utredningar mot personer i religiösa församlingar som inte är präster eller lekmän som religionslärare.

Den spanska ministern för sociala rättigheter, Ione Belarra, har riktat allvarliga anklagelser mot den katolska kyrkan och förklarat dem som medbrottslingar till sexuella övergrepp mot barn.

Det är en anklagelse som Argüello tar avstånd ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.