Prenumerera på nyheterna

Klass 2-varning för regnoväder på kusten

Ovädret ”Filomena” är på väg in över Spanien och kommer att innebära stora mängder nederbörd de kommande dygnen. Det gör att väderlekstjänsten AEMET (Agencia Estatal de Meteorología) har utlyst en så kallad ”aviso naranja”, som motsvarar klass 2-varning, från klockan 18 på onsdagen till klockan 6 torsdag morgon.

80 mm regn på 12 timmar. Så mycket nederbörd kan ovädret ”Filomena” lämna efter sig förutom vindstyrkor på 70 km/h och vågor på mellan tre till fyra meter efter kustbandet.

José María Sánchez-Laulhé vid väderlekstjänsten Aemet säger att det är varm och fuktig luft och två luftströmmar som kolliderar över Cádizbukten som bidrar till större regnmängder än normalt.

Det betyder att upp till 100 mm regn kan falla på Costa del Sol det närmaste dygnet. I västra delen av Andalusien kan det bli upp emot 200 mm regn.

Inom de närmaste tre dygnen kan det bli så mycket nederbörd så att det motsvarar en femtedel av den ärliga nederbörden i området.

Mellan onsdag och torsdag kan nederbörden falla som snö i höglänt terräng i provinsen Málaga och Granada.

Det ostadiga vädret fortsätter fram till söndag. Temperaturen kommer att ligga på mellan 10 till 13 grader dagtid utefter kustbandet.

I norra delen av landet väntas kyla och rikligt snöfall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.