Prenumerera på nyheterna

Klockan tickar mot nyval

PSOE har avbrutit regeringsförhandlingarna med Unidas Podemos. PSOE:s partiledare Pedro Sánchez har hela tiden haft som mål att få en minoritetsregering med stöd från Unidas Podemos. Men de kräver ministerposter något som Sánchez avfärdar. Det finns ingen som helst överenskommelse.

Den 23 september ska ett regeringsunderlag presenteras. Finns det inget sådant kommer parlamentet att upplösas och nyval väntar den 10 november.

Det råder brist på harmoni mellan PSOE och Unidas Podemos, de två vänsterpartierna som skulle, med några nedlagda röster från mindre regionala partier, vara mycket nära en majoritet om de kunde komma överens.

Unidos Podemos kräver att sitta med i en regeringskoalition. Sánchez är bara villig att underteckna en pakt med Iglesias liknande den portugisiska modellen där sicalisterna styr med stöd av kommunisterna och de gröna.

Dödläget i den spanska politiken börjar även oroa marknaden. Flera länder i Europa backar i tillväxtprognoserna. I Spanien går det fortsatt någorlunda bra men en t f regering som går på tomgång kan varken lägga fram budget eller komma med stimulansåtgärder inför en väntande lågkonjunktur.

Om det blir nyval finns det en klar oro hur väljarna kommer att tolka vänsterpartierna brist på samarbete. Kommer väljarna att visa samma apati och stanna hemma?

Risken finns när politikerklassen visar klara brister på att samarbeta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.