Prenumerera på nyheterna

Kommuner med över 5.000 invånare får egen lokalpolis

Kommuner med över 5.000 invånare kommer att ha sin egen lokalpoliskår. Det meddelar presidentrådet Elías Bendodo i samband med uppdateringen av den nya lokalpolislagen som beskrivs som en av de mest innovativa i Spanien.

Svenskar på besök i Spanien kommenterar ofta att poliser är en vanlig syn i gatubilden. Här i Spanien syns polisen, vilket skapar säkerhet på gator och torg.

I den nya lokalpolislagen i Andalusien finns beslutet att samtliga kommuner med över 5.000 invånare ska ha en egen lokalpoliskår.

Under ett år har det arbetats med att uppdatera den nya lagen. Den betonar rättssäkerheten för alla invånare och att öka jämställdheten mellan könen.

Vid en pressträff som Bendodo nyligen höll vid lokalpoliskontoret i Málaga sa han att den tidigare lokalpolislagen från 2001 var föråldrad och på grund av säkerhetsläget måste den uppdateras.

”Det är en nödvändig och aktuell lag och resultatet av samförstånd och dialog” skriver Elías Bendodo på Twitter.

Den nya lagen har utarbetats i samförstånd eftersom både kommunala och provinsförbund samt fackförbund, polisföreningar, kommunfullmäktige och andra myndigheter har deltagit i utformningen.

Bendodo passade samtidigt på att tacka lokalpoliserna för deras arbete under pandemin.
– Bakom varje polis finns inte bara en uniform utan även en människa.

Andalusiens regionråd väntas klubba igenom den nya lokala polislagen i april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.