Kommunist från Málaga blir konsumtionsminister

För första gången på 80 år finns en kommunist i den spanska regeringen. Alberto Garzón från Rincón de la Victoria, öster om Málaga, som för ett par år sedan skrev boken ”Por qué soy comunista”, Varför jag är kommunist. Garzón blir konsumtionsminister i den nya vänsterledda regeringen i Spanien.

Garzón försvarar en modell baserad på marxistiska idéer. Nu blir det han som får ansvaret för konsumtionsdepartementet i Spanien och tillägger att på hans bord ligger uppdraget att ”lösa landets materiella och sociala problem”. På bilden här intill ses Alberto Garzón, till vänster, tillsammans med Unidas Podemos partiledare Pablo Iglesias, med knuten högernäve.

När Alberto Garzón häromdagen fick sin ministerportfölj och skulle träffa kung Felipe VI undrade de flesta hur den antirojalistiske Garzón skulle tackla mötet. Garzón och Pablo Iglesias från Unidas Podemos var de enda av de manliga ministrarna som inte bar slips.

Garzón har alltid kallas kungen för en ”Bourbon-medborgare” men vid tillfället höll han sig till det uppgjorda manuset och spelade med och visade sin lojalitet till kronan.

Senast en kommunist satt med i den spanska regeringen var jordbruksministern Vicente Uribe under socialistregeringen med Juan Negrín under den andra republiken.

Alberto Garzón vill se Spanien som en federal republik. Han har även skrivit boken ”Den tredje republiken”. Han vill även att Spanien lämnar Nato.

Alberto Garzón är född i Logroño men bor sedan 1994 i Rincón de la Victoria. Sedan juni 2016 är han partiledare för Förenade vänstern, IU, då han tog över efter Cayo Lara. IU och den populistiska gräsrotsrörelsen Podemos med Pablo Iglesias har därefter bildat vänsteralliansen Unidas Podemos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.