Prenumerera på nyheterna

Kontanter är inte längre lika självklart i Spanien

Spanien har varit och är delvis fortfarande ett utpräglat kontantsamhälle. Före coronapandemin användes kontanter i sex av tio transaktioner, nu svarar kontanterna för 45,5% och plastkorten för 54,1%.

Det är konsultföretaget Nielsen som har publicerat en intressant rapport som belyser ändringarna i shoppingvanorna,men också rädslan som förknippas med Covid-19 i vardagen.

På sociala media från framförallt Storbritannien kan man läsa frågor som ”är kontanter fortfarande accepterade i Spanien” och om de överhuvudtaget behöver bry sig med att växla pengar inför semestern. Vissa blir då förvånade över att ”kontanter används i Spanien överhuvudtaget”.

I rapporten kan man läsa att pandemin accelererar näthandeln och därmed betalningar via nätet, men att det också har ändrat betalningsvanorna i affärerna.

Pandemin har också resulterat i att under det nationella nödläget så minskade antalet besök i livsmedelsaffärerna med 13% men de spenderade beloppen ökade med 20%, vilket innebär att konsumenterna handlade mer sällan men köpte mer vid varje besök.

Många regionalregeringar har rekommenderat folk att använda betalkort istället för kontanter för att minska smittspridningen, något som också har avspeglats i en kraftig minskning av användningen av uttagsautomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.