Prenumerera på nyheterna

Kränkningar av yttrandefriheten får demokratin att backa

Spanien är ett av de länder som vidtagit åtgärder som fått demokratin att backa i samband med covid-19-pandemin. Det är en utveckling som riskerar att bli permanent enligt en färsk rapport baserad på demokratidata.

144 länder har granskats av forskningsinstitutet V-Dem vid Göteborgs universitet under pandemins första nio månader. Och i Europa är Spanien tillsammans med bland annat Polen som har vidtagit åtgärder som fått demokratin att backa.

Den blå färgen på kartan härintill visar att Spanien har vidtagit vissa åtgärder som fått demokratin att försvagas.

– Pandemin har används som en förevändning av regeringar att införa åtgärder som knuffar länderna i en mindre demokratisk riktning, säger professor Staffan I Lindberg, forskningsledare på V-Dem-institutet, i en intervju för TT.

Bland annat rör det sig om inskränkningar på medierna. Den vanligaste formen av demokratiska inskränkningar under pandemin har varit kränkningar av pressfriheten, vilket har skett på alla kontinenter.

I våras fick den spanska regeringen ge med sig efter omfattande kritik från media i samband med styrda presskonferensen. Vid den dagliga genomgången vid lunchtid över det aktuella läget med covid-19-pandemin ville regeringen ha samtliga frågor från journalister skriftligt.

Efter kritik från många av Spaniens ledande medier ändrade regeringen upplägget så att journalister med hjälp av videoöverföring kunde vara med direkt och ställa frågor.

Enligt rapporten från på V-Dem-institutet har journalister, bloggare och aktivister som har ansetts sprida felaktig information om ländernas pandemiåtgärder frihetsberövats och bötfällts.

Är det rätt väg att gå och inskränka informationsfriheten genom politikers makt att förbjuda när det i ställets bör ge genom argumentets makt, genom att öka möjligheterna att sprida riktig information, frågar sig Staffan I Lindberg.

Något som inte sällan används för att sätta munkavle på politiska meningsmotståndare är när politiker mer eller mindre godtyckligt kan bestämma vilka det är som sprider desinformation som är skadligt för nationens intresse, vilket är förödande för demokratin.

Som Svenska Magasinet berättade i november oroas redaktörer och journalister i förbund som AMI och FAPE mot landets handlingsplan mot falska nyheter, så kallade fake news.

Pedro Sánchez plan är att agera mot desinformation som innebär ”övervakning” av innehåll i media och digitala plattformar övervakas av EU-kommissionen.

Tidningskoncerner är av den åsikten att frågan om en övervakning för att upptäcka fake news måste hanteras varsamt. Det kan även finnas ett egenintresse hos regeringen att dra nytta av hälsokrisen för att upprätta kontrollmekanismer ”bakifrån” för att rätt nyheter publiceras.

En talesperson vid EU-kommissionen säger att de är medveten om Spaniens handlingsplan och att den är under granskning så att den inte kränker yttrandefriheten. Redan nu oroas EU-kommissionen om utvecklingen i länder som Ungern, Polen eller Slovakien.

Det intressanta är att det nuvarande oppositionspartiet Partido Popular 2018 lade fram en proposition om en liknande lag att agera mot falska nyheter och desinformation.

Det avvisades den gången av vänsterpartierna PSOE och Podemos som nu vill införa samma kontroll. Den gången fick PSOE och Podemos stöd av nationalistpartierna i Katalonien och Baskien. De kallade åtgärden den gången som en ”oacceptabel attack” mot demokrati och hotade att få förslaget ogiltigförklarat i Bryssel.

Ledamoten Maite Pagazaurtundua i EU varnade i ett brev till EU-kommisionären inom justitiedepartementet, Didier Reynders, att förslaget öppnar för regeringen att övervaka journalister, media och bedriva vad den anser vara desinformation. Vilket öppnar möjligheten till missbruk och skada yttrandefriheten.

Flera länder i norra Afrika har upplevt kränkningar särskilt när det gäller begränsningar av media och desinformationskampanjer. Dessa länder har samma färg som Spanien i det index som V-Dem-institutet låtit utarbeta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.