Prenumerera på nyheterna

Kravet på munskydd utomhus diskuteras men splittrar Spanien

Glassbarerna får hålla öppet en extra timme fram till klockan 01. Men något besked om munskyddskravet hävs utomhus kom inte under gårdagen. På onsdagen träffas Folkhälsokommissionen återigen för att diskutera frågan.

Gibraltar och länder som Frankrike och Danmark har tagit beslut om att häva kravet på munskydd utomhus. Frågan är hur Spanien ska agera.

Regioner som Katalonien, Valencia, Murcia, Castilla-La Mancha, Galicien, Madrid, Castilla y León, Aragonien och Balearerna vill se att munskyddskravet utomhus hävs.

Baskien, Navarra, Extremadura och Andalusien vill att det obligatoriska kravet fortsätter. Först när incidenstalet kommer ner på 50 eller halva befolkningen är vaccinerad kan kravet hävas.

Enligt Spaniens territoriella Folkhälsokommission CISNS (Consejo de Interterritorial del Sistema Nacional de Salud) skulle frågan diskuteras under gårdagen. Men munskyddskravet splittrar regionerna som är oeniga.

Senare under onsdagen är det först på dagordningen när Folkhälsokommissionen återigen träffas.

Den spanske regeringschefen Pedro Sánchez:
– Snart kommer vi att överge munskyddskravet utomhus.

Sánchez sa det i samband med ett möte tillsammans med företagare och Sydkoreas president Moon Jae In.

– Vi har nått marschfart i vaccinationen. I förra veckan slog vi rekord med 3,5 miljoner doser. Om några dagar är 15 miljoner invånare fullt vaccinerade. Inom några veckor har halva befolkningen fått minst en dos, säger Pedro Sánchez och tillägger:

Om munskyddskravet hävs utomhus till slutet av juni eller i början på juli så krävs först en ändring i lagen om den ”nya normaliteten” (Ley 2/2021) som kom i mars månad. Lagen säger nämligen att munskyddskravet är obligatoriskt tillsvidare.

Under gårdagen tog Andalusiens expertkommitté beslutet om att glassbarer kan hålla öppet en extra timme fram till klockan 01. Däremot får inte alkoholhaltiga drycker serveras från midnatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.