Prenumerera på nyheterna

Kriget mellan svenskgängen: Skjutning vid bordell var hämndaktion

Sju personer från två kriminella gäng med kopplingar till Sverige har gripits efter skottlossningen vid en bordell i östra delen av Fuengirola den 31 oktober. De båda gängen har legat i fejd med varandra sedan 2013 vilket har lett till kidnappningsförsök, skjutningar, sprängningar och uppgörelser. I måndags återgav Svenska Magasinet en intervju i Diario SUR med Sveriges ambassadör i Spanien Teppo Taurianen. I den framkom det att över 100 personer med kopplingar till Sverige hade gripits på den spanska Solkusten sedan 2018.

Med den senaste tiden nya gripanden av sju gängmedlemmar från Sverige har den siffran ökat.

Blodiga uppgörelser
Återigen handlar det om gängkriminella som fortsätter med blodiga uppgörelser efter att ha slagit sig ned i Spanien.

När det gäller det senaste fallet är den utlösande faktorn ett mord på en av ledarna i ett kriminellt gäng i Sverige. Flera blodiga uppgörelser och hämndaktioner har följt.

Enligt provinspolisen i Málaga handlar det om två mycket våldsamma gäng med medlemmar i 20-årsåldern som inte skyr några medel. De använder sig av automatvapen och sprängmedel för att ta död på sina rivaler. De beskrivs som en fara för allmänheten.

Även om konflikten mellan de båda gängen började i Sverige har den fortsatt på Solkusten i en miljö som den skandinaviska maffian väl känner till.

Marbella
Polisens utredare som arbetar mot organiserad brottslighet har haft kännedom om gängen sedan september månad då en skjutning inträffade mot en anläggning i Marbella. Vid det tillfället greps flera medlemmar i ett av gängen, något som Svenska Magasinet berättade om.

Lördagen den 30 oktober inträffade nästa kapitel i konflikten mellan de båda gängen. I anslutning till ett hotell i Marbella utsattes en klient för ett kidnappningsförsök.

Enligt polisen var det fem beväpnade män som hotade, misshandlade och försökte tvinga in offret i en skåpbil. Men personen lyckades slita sig loss och fly från platsen.

Bordell
Några timmar senare, vid tretiden på söndagsmorgonen inträffar skjutningen vid en bordell i stadsdelen Carvajal i östra Fuengirola. Två maskerade män öppnar eld mot tre svenska medborgare från Göteborg när dessa hade lämnat bordellen. En skottskadas svårt efter att ha blivit träffad i buken.

Nationalpolisens utredare kunde konstatera att det var kopplingar mellan händelserna som resulterade i uppgörelser och hämndaktioner.

Enligt Diario SUR har polisen insett att våldet mellan de två gängen var på väg att eskalera ytterligare vilket gjorde att en omfattande polisinsats inleddes med att lokalisera och gripa de inblandade.

Polisen har fruktat för att allmänheten skulle kunna komma till skada eftersom gängen använder grovt våld för att nå sina mål.

Gripanden
Enligt källor till Svenska Magasinet greps de som besköts vid nattklubben i Fuengirola i samband med den händelsen. Det rör sig om tre män, 29, 24 och 18 år gamla från Göteborg. Tillståndet för 29-åringen som sköts i buken var först allvarligt men har stabiliserats. Han vårdades på sjukhus i Málaga under polisbevakning.

Tre dagar efter skottlossningen i Fuengirola greps ytterligare gängmedlemmar vid tillslag i Marbella. Två greps i Alicante på Costa Blanca. Samtliga sju personer är häktade för mordförsök, kidnappningsförsök, för att tillhöra en kriminell organisation, olagligt vapeninnehav, rån och våld.

I samband med flera husrannsakningar har polisen beslagtagit fordon, mobiltelefoner och 12.000 euro i kontanter.

Bildtext: Här förs en av de gripna gängmedlemmarna med koppling till Sverige till polisen. (Foto: POLICÍA NACIONAL)

Läs mer:
Läget fortsatt allvarligt för skottskadad från Sverige

Är Spanien ett ”paradis” för kriminella svenskar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.