Prenumerera på nyheterna

Kritik mot den spanska regeringens attacker på media

I den årliga rapporten om de mänskliga rättigheterna i världen som USA publicerar får Spaniens regering kritik för de verbala attacker som riktats mot vissa specifika medier och journalister. Spaniens vice regeringschef Carmen Calvo förnekar anklagelserna och försäkrar att rapporten ”är Trumps sista slag”.

Rapporten som bygger på händelser under fjolåret riktar kritik mot Pedro Sánchez som attackerade konservativa medier med att de vill skapa oro i samhället när konservativa partier förlorar val. Även den tidigare vice regeringschefen Pablo Iglesias får kritik med att han har förolämpat journalistikens värdighet.

Pablo Iglesias är ingen vän av fri press. Han riktar ofta kritik mot vissa journalister och medier när de inte skriver vad Iglesias själv tycker är rätt.

I mars månad i fjol hotade Iglesias att skicka en journalist i fängelse för att denne hade publicerat uppgifter om partiets finansiering. Ett uttalande som genast fördömdes av journalistförbundet i Madrid (Asociación de Prensa de Madrid) skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Rapporten i USA hänvisar till journalistförbundet i Spanien (Federación de Asociaciones de Periodistas de España) som har fördömt Iglesias och Echenique i deras försök att ”tvinga och skrämma” journalister och hindra dem från att utöva sitt arbete fritt.

Även organisationen ”Reporteros Sin Fronteras” har bett det vänsterorienterade protestpartiet Podemos att respektera pressfriheten.

Även ytterkantshögerpartiet Vox får kritik för att de verbalt och fysiskt har hotat journalister i samband med manifestationer i landet.

Men kritiken rinner av Spaniens vice regeringschef, socialisten Carmen Calvo. Hon säger att varken USA eller något annat land i världen kan ge en lektion i frihet eller yttrandefrihet.

Hon beskriver rapporten som Trumpadministrationens sista slag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.