Prenumerera på nyheterna

Kung Felipe VI skriver historia i Andorra

På torsdagen skrev det historia i Andorra när Don Felipe och Doña Letizia blev det första spanska kungaparet som besökte furstendömet med 78.000 invånare. Kungaparet kom med en av spanska flygvapnets helikoptrar och landade vid Casa de la Vall där parlamentet tidigare låg. Drottning Letizia var klädd i en vinröd klänning, rapporterar dagstidningen ABC.

Det spanska kungaparet möttes av applåder och ”vivas a España” när de mötte allmänheten.

Andorras president Xavier Espot kommenterar besöket som historiskt och betydelsefullt.

– Det är ännu ett exempel på de utmärkta bilaterala förbindelserna mellan länderna, sa Espot.

Andorra är furstendömet som har genomgått en stor förändring de senaste tio åren från att ha varit ett skatteparadis med banksekretess, men även ett land stängt för utländska investeringar.

Numera har landet ett homogent skattesystem och är samarbetsvilliga när det gäller informationsutbytesavtal kring skatter.

Dagens besök i Andorra är det första av en spansk monark. 1924 fanns det planer på att Spaniens dåvarande kung Alfonso XIII skulle göra ett officiellt besök under sommaren det året i samband med att han besökte Lérida och Valle de Arán. Men det blev inget besök.

Besöket i Andorra är det elfte officiella statsbesöket sedan Felipe VI blev Spaniens kung. Tidigare har Frankrike, Mexiko, Portugal, Japan, Storbritannien, Peru, Marocko, Argentina, Sydkorea och Kuba besökts.

Utrikesministern Arancha González Laya är med på resan till Andorra.

(Foto: Casa Real)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.