Prenumerera på nyheterna

Kungen tar sitt ansvar som statschef

Reaktionerna efter kung Felipe VI:s traditionella tal vid julafton avslöjar återigen landets politiska block som antingen stöder konstitutionen med en parlamentarisk monarki eller dagdrömmer om den Tredje republiken. Den spanske monarkens tal applåderades av regeringspartiet PSOE samt oppositionspartierna Partido Popular, Vox och Ciudadanos (Cs).

Den spanska socialistiska regeringens koalitionspartner Unidas Podemos och regionala separatistpartier kritiserade den spanske monarkens jultal och attackerade återigen kungahuset.

Kungens tal har återigen placerat partierna i två ideologiska block medan regeringspartiet PSOE ger en mjuk anspelning av behovet av förnyelse för monarkin.

Socialisterna säger att de delar ”det grundläggande” i talet men betonar också sitt förtroende med att kungen ”fortsätter med att förnya institutionen”.

Kung Felipe VI sa i jultalet att ”de etiska och moraliska principerna binder oss samman utan undantag som till familjemedlemmar” vilket en klar majoritet i parlamentet anser är en tydlig hänvisning till de påstådda oegentligheter hans far, Don Juan Carlos, misstänks för.

Det har gjort att kung Felipe har dragit tillbaka privilegiet för Juan Carlos att delta i officiella tillställningar. Han har även bett att få avstå från sitt arv.

Utan att uttryckligen nämna Juan Carlos vid namn har Felipe i och med jultalet återigen tagit avstånd från sin fars privata beteende och liv.

Podemos och separatister från främst Baskien och Katalonien menar att Felipes tal inte var tillräckligt tydligt. Även medier med vänsterprägel har koncentrerat sig på hur stor del av talet som handlade om oegentligheter som skakar kungahuset.

En majoritet av landets politiska kommentatorer är överens om att ingen med ett minimum av objektivitet kan hävda att Don Felipe inte betonar sitt ansvar som statschef.

Med sitt traditionella jultal på bästa sändningstid klockan 21 på julafton så gav kungen ett oklanderligt exempel i att försvara konstitutionen som en garanti för livet, samhället, människans värdighet, rättigheter och frihet i en demokrati.

Självständighetsrörelser, separatister och vänsterpopulister har den senaste tiden ökat tonläget mot landets konstitutionella parlamentariska monarki.

Kung Felipe betonade i talet att ”vi alla har en skyldighet att respektera konstitutionen”. Den är grunden för vår samexistens”.

Kungen gjorde som de flesta statschefer i Europa. Han ägnade större delen av sitt jultalet åt pandemin och den ekonomiska krisen som drabbar allt fler.

”Varken viruset eller den ekonomiska krisen kommer att bryta ned oss, vi kommer att klara detta och gå stärkta ur situationen. Vi har inte råd att förlora den unga generationen. Vi har inte råd med en förlorad generation” upprepade kungen.

I avslutningen på talet tackade kungen för det stöd och den tillgivenhet som han och drottning Letizia, kronprinsessan Princesa de Asturias Leonor och prinsessan Sofía upplevt under året.

En undersökning visar att 81 procent av spanjorerna uppskattade kungens jultal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.