Lägre elpris mildrar den ökade elförbrukningen

Karantänen innebär att människor håller sig mer hemma och den genomsnittliga elförbrukningen i de spanska hemmen har därför ökat med cirka 10-15 procent. Men detta kompenseras till stor del med att elpriset har fallit, i mars med -9 procent till i genomsnitt 0,08 € per kilowattimme.

Å andra sidan så har stoppen bland företagen inneburit en minskning för dessa så totalt sett har elförbrukningen gått ner kraftigt.

Enligt de uppgifter som lämnats av Endesa för de två första veckorna i mars (de första två veckorna med utlyst nödläge) har det förbrukats i genomsnitt hundra megawatt mindre per dag, cirka 15% mindre än samma period förra året. 2019. En minskning som började märkas från den första dagen, måndag den 16 mars, då det var en förbrukningstopp på 833 megawatt jämfört med 934 året innan (måndag den18 mars 2019). Mönstret har sedan varit likartat under karantänen, med de mest betydande fallen de som på onsdag den 18 mars (från 861 till 993) och de på torsdag den 26 mars (från 842 till 975).

Konsumentorganisationen i Andalusien anser att ökningen av konsumtionen i hemmen kommer att vara cirka 15%, medan Endesa förutser att påverkan på fakturan kommer att vara minimal för majoriteten av kunderna. “Fallet i det registrerade priset i mars fortsätter denna månad, så allt tyder på att den högre konsumtionen i hushållen kommer att kompenseras genom sänkningen av elpriset,” förklarar handelsdirektören för Endesa i Andalusien, Julio Moratalla, som betonar distributörernas åtagande att inte stänga av strömmen på grund av obetald elräkning.

En undersökning av anledningarna till hemmens ökade elförbrukning pekar på att det finns många anledningar till hemmens ökade elförbrukning: Distansarbete, onlinekurser, lunch och middag varje dag hemma, större användning av elektronik som TV och spelkonsoler, mer användning av belysning samt en växande förkärlek till att baka bröd.

Elleverantörerna tillämpar idag olika stödåtgärder för små och medelstora företag samt för egenföretagare, Endesa ger dessa möjlighet att skjuta upp betalningarna för elen så länge som nödläget varar. Iberdrola ger företagarna möjlighet att dela upp fakturorna på upp till 12 månader utan kostnad, till alla kunder som begär det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.