Prenumerera på nyheterna

Lägsta siffran sedan 8 januari för provinsen Málaga

Den regionala andalusiska folkhälsomyndigheten har senaste dygnet bekräftat 686 nya smittade i coronaviruset sars-cov-2 i provinsen Málaga. Det är den lägsta dygnssiffran sedan den 8 januari.

Jämfört med siffran som redovisades på onsdagen handlar det om en halvering, från 1.371 till 686. I provinsen Málaga märks en nedgång under de senaste dygnen.

Dagens siffra är långt ifrån rekordet på 1.737 som rapporterades den 23 januari.

Granadaprovinsen rapporterar 505 nya smittade senaste dygnet.

Den andalusiska regionpresidenten Juanma Moreno kommenterade på torsdagen de sjunkande siffrorna ”med förväntan och hopp” om att antalet smittade i regionen minskar successivt. Han anser att det dock är för tidigt att avgöra om kurvan har börjat vika nedåt.

Moreno förutspår ”tio eller tolv mycket tuffa dagar” för sjukvården. Vi måste göra vårt bästa så att hälso- och sjukvårdssystemet inte kollapsar, sa regionpresidenten när han på torsdagen besökte El Ejido (Almería).

– Antalet nya smittade i hela regionen Andalusien har sjunkit till 3.676 senaste dygnet vilket ger oss ljus och hopp jämfört med de nästan 8.000 som vi hade för några dagar sedan, säger Juanma Moreno.

Läget är dock fortsatt bekymmersamt vid provinsens sjukhus jämfört med tidigare. Den 1 januari hade sjukhusen 148 covidpatienter inlagda. Nu är det 942. Antalet patienter på iva var den 1 januari 20 till att nu vara 97.

Många följer incidenstalet eller incidensraten som anger antalet nya smittade under de senaste 14 dagarna per 100.000 invånare.

Att ligga över incidenstalet 1.000 innebär att alla aktiviteter som inte anses vara nödvändiga måste slå igen. Att ligga under incidenstalet 1.000 betyder att det inte är nödvändigt att stänga butiker, barer och restauranger. De kan fortsatt vara öppna precis som livsmedelsbutiker, bagerier och apotek.

På torsdagen kom det nya siffror som visar att Málaga stad klarar sig under incidenstalet 1.000. Málaga har 891 vilket betyder att barer och restauranger fortsatt kan vara öppna.

Samhällsspridningen av smittan påverkar dock flera skolor rapporterar Diario SUR. Igår fick 198 skolklasser stanna hemma, idag 215.

Bara två skolor har varit totalt nedstängda idag i provinsen Málaga. Det är Almáchar (Los Rebuscos) och 5 Chupetes Guadalhorce i Málaga stad. Den förstnämnda öppnar återigen i morgon fredag.
Läs tidigare artikel från i måndags:
Marbella och flera kommuner stänger icke nödvändig verksamhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.