Prenumerera på nyheterna

Lägsta smittsiffran på nära tre månader

Provinsen Málaga redovisar det senaste dygnet endast 71 nya smittfall i coronaviruset sars-cov-2. Det är den lägsta siffran på nästan tre månader. Vi får gå tillbaka till den 9 december för att hitta en dygnssiffra över nya smittade som då var 32. Provinsen Granada dit Costa Tropical tillhör registrerar 47 nya smittfall senaste dygnet.

Antalet nya smittade sjunker alltså. Samtidigt ska siffran från senaste dygnet tas med en nypa salt eftersom det har varit långhelg i Andalusien. Måndagen var en regional helgdag då färre tester görs.

Det blir intressant att studera smittläget under den kommande veckan för att se om trenden håller i sig.

Incidenstalet för provinsen Málaga ligger för närvarande på 155,8 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Och på 49,7 om vi ser sju dagar tillbaka.

Det gör att provinsen Málaga ligger under genomsnittet i Andalusien som är 161,3 per 100.000 på 14 dagar och 60,6 på sju dagar.

Senaste dygnet rapporteras fyra nya dödsfall med covid-19. Det gör totalt 10 dödsfall hittills i mars månad och 1.409 sedan det första dödsfall under pandemin sedan 13 mars 2020.

Antalet nya smittade, incidensen och beläggningen av covidpatienter vid regionens sjukhus fortsätter att sjunka.

Februari var en svår månad i Andalusien då omkring 2.000 personer förlorade livet. I dagsläget vårdas 1.715 covidpatienter vid regionens sjukhus vilket är 637 färre jämfört med för en vecka sedan. 415 får vård på iva, vilket är 149 färre jämfört med förra tisdagen.

På onsdagen klockan 18 håller regionens expertkommitté möte för att avgöra vilka restriktioner som eventuellt kan lyftas.

Andalusiens presidentråd Elías Bendodo sa vid en pressträff på tisdagen att det är helt och hållet expertkommitténs råd som ligger till grund för de beslut vi tar när det gäller restriktioner.

Bendodo tillägger också att vaccinationsplanen går långsammare än beräknat.

– Vi behöver en gemensam strategi för att nå målet att 70 procent av befolkningen ska bli vaccinerade till sommaren.

Andalusien har en färdplan hur vaccineringen ska gå till. Kapaciteten finns, det som saknas är vaccinet. Totalt 14.000 har utbildats i det som benämns som Plan 500.000 (bilden). Vid 747 platser ska massvaccination utföras.

Det omfattar stora utomhusutrymmen som idrottsanläggningar, parkeringar vid köpcentrum, universitetsområden och tjurfäktningsarenor. Vid andra platser ska mobila enheter användas.

Vid en annan pressträff på tisdagen sa landets samordnare för akutsjukvården, Fernando Simón, att tillbakagången börjar sakta ned i Spanien.

– Vi räknar med att se sjunkande siffror de närmaste tre eller fyra dagarna. Men vi konstaterar också att den snabba nedgången vi har sett de senaste veckorna börjar avta.

Det som oroar myndigheterna framöver är den internationella kvinnodagen den 8 mars då manifestationer planeras på flera håll i Spanien. Senare väntar den Heliga veckan, Semana Santa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.