Prenumerera på nyheterna

Långa väntetider för att förnya pass & id-handlingar

Du som tänker boka tid vid Sveriges ambassad i Madrid för att förnya pass och id-handlingar får vänta. Först nästa år finns det lediga tider. Och det är inte bara vid Sveriges ambassad i Spanien som det är långa väntetider.
På flera svenska ambassader i Europa är det just nu långa väntetider för att ansöka om pass eller nationellt ID-kort, skriver Sveriges ambassad på sin webbplats.

Anledningen till de långa köerna beror på att många inte har kunnat ansöka under pandemin. Trycket på tidsbokningarna extra stort just nu och tiderna är för närvarande fullbokade fram till sista december.

Första veckan i november lägger ambassaden ut tiderna för januari 2022.

Men håll gärna utkik efter eventuella avbokningar under tiden. Se Pass / ID-kort i Spanien – Sweden Abroad

Vi beklagar den uppkomna situationen och gör vårt bästa för att korta ned väntetiden, bland annat genom att sätta in extratider, skriver ambassaden.

Begränsningar i antalet personer som får vistas i ambassadens reception för att undvika smittspridning bidrar dock till att det under några månader framöver fortsatt kan komma att vara långa väntetider.

Sveriges ambassad i Madrid uppmanar svenska medborgare som kommer att besöka Sverige, och vars pass går ut under året, att passa på att ansöka om nytt pass eller id-kort hos polisen.

Se Pass och nationellt id-kort | Polismyndigheten (polisen.se)

Om du inte hinner hämta ut det nya passet under Sverigevistelsen så går det bra att be polisen skicka det till ambassaden för utlämning.

Den som har bokat tid på ambassaden bör tänka på att komma med kompletta ansökningar så att nästa sökande inte behöver vänta längre än planerat. Ambassaden vill även påminna om vikten av att avboka den passtid som inte längre behövs, så att andra sökande får möjlighet att boka en tid, något som ambassaden tidigare har uppmärksammat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.