Prenumerera på nyheterna

Lär känna ditt Andalusien: Händelser och kuriosa

På söndag är det Dia de Andalucía, Andalusiens Dag. Här berättar Elvira Herrador Quero, Directora Téncica, och den som arbetar med integration vid Svenska skolan i Fuengirola. Född i Andalusien och en riktig kännare i andalusisk och spansk kultur. Här berättar Elvira om händelser och kuriosa. Av Elvira Herrador Quero

e-post: [email protected]
Översättning: Mona Lidman Valdemarsson

CÁDIZ och den första spanska konstitutionen 1812
I en känd spansk sång sjunger man “La Habana es Cádiz con más negritos y la Habana es Cádiz con más salero”. (Havanna är som Cádiz med fler mörkhyade och Havanna är som Cádiz med mer behag.)

De trånga gatorna i de gamla kvarteren och de livliga färgerna på husfasaderna är en kopia av Havanna i Cádiz och piren Malecón i Havanna påminner om promenadvägen utmed havet i Cádiz.
I Cadiz utfärdades den första spanska Konstitutionen år 1812. Den kallas Konstitutionen från Cádiz och är också känd som “La Pepa” eftersom den stadfästes vid spanska Parlamentets sammanträde i Cádiz detta år den 19 mars, ett datum som är San Josés namnsdag.

Förnamnen José eller Josefa, kommer från bibelns berättelse om Jesus föräldrar. Josef är känd som Jesus styvfar “Padre Putativo” vilket förkortas till P.P. vilket blir “Pepe” och då förstår man att personer som fått namnen José och Josefa får smeknamnen Pepe och Pepa.

HUELVAS roll i upptäckten av Amerika
Fastän man kände till att den amerikanska kontinenten fanns, var det inte förrän Cristoffer Columbus hade kommit dit som denna upptäckt blev känd i Europa.
Den första resan avgick från Palos de la Frontera den 13 augusti 1492, den plats där bröderna Pinzón bodde. De seglade med en båt som hette “La Niña”
Det är också viktigt att framhäva klostret La Rábida, där Columbus fick hjälp och stöd för sitt projekt. Det var där han planerade sin resa och tillbringade sin sista natt innan han gav sig ut på sin historiska resa.

SEVILLA start- och slutplats för den första världsomseglingen
“Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla”
(Den som inte har sett Sevilla, har inte sett underverk)

Sevilla var inte bara start -och slutplats för den första Världsomseglingen utan också staden där företaget utformades. Olika platser där påminner oss om det.
Real Alcázar där Fernando Magallanes var bosatt liksom Casa de Contratación där detaljerna för expeditionen blev konkreta.

Magallanes, en portugisisk sjöfarare, begav sig från Sevilla den 10 augusti 1519 mot Sanlúcar de Barrameda på Spaniens sydvästligaste kust och därifrån ut på det öppna havet. Expeditionen for jorden runt på tre år och återkom till Sevilla den 8 september 1522 med Juan Sebastián Elcano som kapten. Magallanes hade dött under resan.

JAÉN marken med borgar
“El campo
de olivos
se abre y se cierra
como un abanico.
Sobre de olivar” F. Garcia Lorca

Om vi tänker på provinsen Jaén, är det första vi ser för oss, den oändliga mängden av olivträd (70 miljoner) som fortsätter i det oändliga. Men det som få människor vet är att Jaén är den provins i Spanien där det finns flest gamla borgar. För att förstå detta måste man gå tillbaka till tiden då Jaén var gränstrakter mellan muslimer och kristna.
År 1808 återtog Jaén en historisk huvudroll när Napoleons armé där mötte sitt första nederlag i öppen strid. Det ägde rum den 19 juli detta år nära staden Bailén.

ALMERÍA det europeiska Hollywood
Öknen Tabernas i sydöstra Spanien är den enda öken som finns i Europa. Detta landskap har ett särskilt klimat som kallas semiárido, här också känt som torrt medelhavsklimat. Med en yta av 280 kvadratkilometer är området skyddat som Naturpark och har varit inspelningsplats för hundratals filmer med internationell ryktbarhet. Under 1960 – 1970 -talen blev de kända som “Spagetti västern” eller den “italienska västern”.

Berömda filmer som spelades in i denna öken regisserades av Sergio Leone och den store Clint Eastwood hade huvudrollen i många. Märk bland andra “Den gode, den fule och den onde”(1966).
I Tabernas öken finns en museipark om detta tema, ett MiniHollywood som imiterar “Vilda Västern”.

GRANADA mycket mer än Alhambra
“Det finns ingen värre olycka än att vara blind i Granada.”

Utan tvekan är Granada en av de mest magiska städerna i Spanien och i världen. En av de viktigaste anledningarna att besöka Granada är ju Alhambra, det mest besökta byggnadsverket i Spanien. Men för dem som älskar skidsport hägrar också Sierra Nevada, i bergsmassivet Cordilleras Béticas som omfattar regionen Granada och en del av Almería. Det handlar om det högsta bergsmassivet i Västeuropa och dess högsta topp, Mulhacén, är den högsta på iberiska halvön med 3.482 meter. Namnet syftar på den näst siste arabiske kungen av ätten Nazarí, Mulay Hacén. Inför sin död var hans sista vilja att bli begravd på Sierra Nevada, på en plats som var så nära som möjligt både till Granada och till himlen. Och mellan Granada och himlen befinner sig bergstoppen som fick hans namn.

CÓRDOBA staden som har fyra av mänsklighetens världsarv
“Córdoba era la perla del mundo en el siglo X. ”
(Córdoba var världens pärla under 900-talet.)

Córdoba är den enda stad i världen som har fyra olika utmärkelser för att inneha Världsarv för Mänskligheten. År 1984 erhölls den viktigaste av Unesco, La Mezquita-Catedral. Tio år senare utvidgades utmärkelsen till hela det historiska kvarteret i staden. Sedan har tillkommit ruinerna av palatsbyggnader från 900-talet Medina Azahara samt la Fiesta de los Patios. Varje år i mitten av maj pågår en tävling i staden om vilken som har den vackraste innergården och det är fritt för turister att gå runt och titta.

MÁLAGA och dess ofullbordade katedral
Málagas katedral är stadens viktigaste byggnadsverk för dess invånare och en obligatorisk plats att besöka för turister. När man tittar på dess fasad så lägger man märke till att bara ett torn är fullbordat och det andra halvfärdigt. Därför har malagaborna gett den tillnamnet La Manquita, syftande på en enarmad person. Alla är överens om samma orsak, avstannandet av bygget berodde på den plötsliga bristen på pengar.

Den romantiska och populäraste förklaringen är att medel för bygget istället gick till att finansiera en del av inbördeskriget i det som blev USA. Det verkar som den skyldige var Bernardo de Gálvez, en militär från Málaga som deltog i frihetskriget. Man vet inte om detta är en legend men man kan uppmärksamma att det finns en liten plakett, som amerikanarna gav till staden i tacksamhet för den ekonomiska hjälpen förmedlad genom Gálvez i inbördeskriget. Plaketten går att hitta på innergården vid ingången till la Iglesia del Sagrario.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.