Prenumerera på nyheterna

Lättnader för vissa svenska resenärer

Svenska resenärer som har sin hemvist i gröna områden på kartan, det vill säga Mellersta Norrland samt Stockholm, behöver inte i nuläget visa upp något intyg/certifikat som negativt antigentest. Däremot är hälsodeklarationen är obligatorisk precis som tidigare.
Samma sak gäller för norska, danska och finska medborgare som har sin hemvist i gröna områden i respektive land.

Som Svenska Magasinet berättade på sitt Twitterkonto redan under måndagen så har det skett vissa lättnader för svenska resenärer på väg till Spanien. Sverige är klassat som ett högriskland med undantag av Mellersta Norrland samt Stockholm.

Sveriges ambassad i Madrid skriver på sin webbplats att ”om du är bofast eller påbörjar din resa från något av dessa områden behöver du ej visa upp något intyg/certifikat ovan. Hälsodeklarationen är dock fortfarande obligatorisk. Observera att Kanarieöarna vidhåller tidigare restriktioner oavsett varifrån i Sverige du reser ifrån. Det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och reglerna kan ändras med kort varsel”.

Spaniens ambassad i Sverige skriver på sitt Twitterkonto:
“Residenta invånare i dessa regioner behöver inte ett certifikat eller negativt test”.

Så här är läget just nu men kan komma att ändras redan till nästa vecka.

Från torsdag träder EU:s digitala covidintyg i kraft vilket ska underlätta den fria rörligheten och ett säkert resande i EU under coronapandemin. Vissa EU-länder däribland Spanien har redan börja utfärda och använda intyget. Från den 1 juli 2021 kommer det att finnas i hela EU.

Hälsodeklarationen hittar du här och är obligatorisk för inresande till Spanien med flyg eller båt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.