Prenumerera på nyheterna

Lavaflödet ökar på La Palma

Det finns för närvarande ingen indikation på att lavaflödet från vulkanen kommer att minska på kort sikt. Tvärtom har Vulkanologer som arbetar i Cumbre Vieja -området upptäckt en ökning av explosiv aktivitet under de senaste timmarna, så de utesluter inte nya utbrott enligt rapporten som publicerades i söndags av den vetenskapliga kommittén från Pevolca.

De ansvariga för att hantera vulkankrisen har nu beordrat evakuering av forskare och personal från de olika räddningstjänsterna som arbetar i områdena nära lavaströmmen då luftkvaliteten försämrats. Den tekniska chefen för kommittén, Miguel Ángel Morcuende förklarade dock att problemet är begränsat och att i områden som ligger utanför 2,5 kilometer från säkerhetsgränsen är luftkvalitén bra.

Under natten från lördag till söndag hittade National Geographic Institute (IGN) nio jordbävningar i närheten av vulkanens utbrottszon.

Sedan kl21.00 på söndagskvällen har lavaflödet ökat, men det fortsätter att flöda utefter samma lava flod, vilket rapporterats av en officiell talesman för Kanarieöarnas regering.

På söndagen var de drabbade området redan 399 hektar, cirka 52,5 större än föregående dag. Lavaströmmens maximala bredd är 950 meter och på ön har 30,7 kilometer vägar förstörts eller stängts. Det finns också svårigheter med tillförsel av dricks och bevattningsvatten i stadsdelarna i kommunerna El Paso och Los Llanos.
Tidigare artiklar:

La Palma förklaras som katastrofområde
Lavaströmmen har nått havet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.