Prenumerera på nyheterna

Lavaströmmen har nått havet

Efter tio dagar nådde lavaströmmen från vulkanen Cumbre Vieja på La Palma havet. När den 1.200 grader heta lavaströmmen når det 20-gradiga salta havsvattnet bildas giftmoln (bilden).
En blandning av svaveldioxid och saltsyra gör att kriskommittén Pevolca och civilförsvaret (Protección Civil) beslutet att invånare i fyra kvarter i byn Tazacorte inte får vistas utomhus. Det är hemkarantän som gäller tillsvidare med stängda fönster och dörrar, skriver den lokala dagstidningen Diario de La Palma.

Det är alltså bara en liten del av La Palma som drabbas av giftmoln. Vinden driver ut det mesta av giftmolnen till havs.

När vulkanen Teneguía på La Palma hade utbrott hösten 1971 dog en turist som befann sig nära lavaströmmen för att fotografera. Denne avled efter att ha inandats de farliga gaserna som påverkar främst luftvägarna, ögonen och huden.

Den södra lavaströmmen från vulkanen Cumbre Vieja nådde havet klockan 23 igår (lokal tid). Den har nu bildat ett större deltaområde, 500 meter brett vid stranden Perdido med missfärgat vatten.

Fram till nu täcker lavaströmmen ett 258 hektar stort område av ön. 589 hus eller byggnader är förstörda och ytterligare 97 har påverkats. 21 kilometer vägar på ön är förstörda.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har återvänt till ön efter att ministerrådet tog beslut om att utlysa platsen som katastrofområde. 10,5 miljoner euro ges som direkt akutstöd till ön.

(Bild: Spanska sjöräddningen Twitter @salvamentogob)

Följ utvecklingen via hashtag #ErupcionLaPalma

Så skickar du pengar till de drabbade på La Palma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.