Prenumerera på nyheterna

Liten chans att bli dömd för att ha orsakat skogsbrand

Ännu har ingen gripits för branden i Sierra Bermeja på västra Costa del Sol. Officiellt drabbades 9.649 hektar i kommunerna Genalguacil, Jubrique, Estepona, Benahavís, Pujerra, Júzcar, Casares och Faraján. 36 brandmän deltar i dagsläget i eftersläckningsarbetet.
Det tillhör ovanligheterna att någon döms för anlagd skogsbrand. Rent generellt är det bara en av tio personer som undersöks för anlagda bränder som blir dömda, skriver Diario SUR på torsdagen.

Miljöåklagaren Fernando Benítez i Málaga uttalar sig för tidningen och säger att även om en brand inte är det perfekta brottet är risken låg för att bli dömd.

År 2019 anmäldes 10.883 skogsbränder. Samma år inledde Åklagarmyndigheten 1.029 utredningar. Totalt väcktes 190 åtal som följdes av 136 fällande domar.

Det betyder att en av tio bränder utreds. Av dessa hamnar 20 procent i domstol varav drygt tio procent slutar i en fällande dom.

En del bränder orsakas av blixtnedslag, bristfälliga elledningar eller olyckor i samband med skogsarbete. Oaktsamhet när folk gör upp eld för att grilla eller vid camping orsakar också bränder. I 16 procent av fallen handlar det om anlagda bränder.

En person kan dömas till högst 20 års fängelse för mordbrand.

Branden i Sierra Bermeja var anlagd. Det är utredarna överens om. Den kan ha kopplingar till att någon har tänt på marijuanaodlingar. Antingen för att sopa igen spår eller för att hämnas.

I dagsläget är ingen person gripen för branden.

Fram till den 15 oktober råder eldningsförbud på grund av hög brandrisk.

Läs mer: Utredare granskar tidigare bränder vid marijuanaplantager

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.