Livet i karantän: Barn mellan 6 till 11 år är mest utsatta

Minderåriga upp till 12 år kan från den 27 april tillsammans med vårdnadshavare komma ut tillfälligt på kortare promenader under vissa villkor. Det meddelade Spaniens regeringschef Pedro Sánchez vid ett tv-sänt tal till nationen på lördagskvällen. Sánchez meddelade också att han tänker föreslå parlamentet att det nationella nödläget förlängs till 9 maj.

Barn mellan 6 och 11 år är de mest utsatta i samband med karantän under det nationella nödläget. Det säger läkare och psykiatrikern Juan Aguilar vid enheten för barn och ungdomars mentala hälsa (USMIJ) vid sjukhuset Hospital Regional i Málaga.

Barn i den åldern är i behov av information kring vad som händer. Men samtidigt har de inte tillräckligt med kunskap för att sätta in informationen i sitt sammanhang.

Barns liv byggs upp kring en social miljö bestående av familj, skola, kompisar och aktiviteter som idrott. När inte detta fungerar så upplever barnen att det är en stor och viktig del av deras liv som tas bort, säger barnpsykologer som Diario SUR har intervjuat i söndagens tidning.

Från den 27 april kommer det att bli vissa lättnader i bestämmelserna när det gäller karantän för barn upp till 12 år. I skrivande stund finns det inget klart besked om vilken tidsgräns som gäller. Sánchez beskriver det som en ”kort promenad”.

Han gav heller inget svar på frågan när det gäller hur långt från bostaden det blir möjlighet att promenera, om barnen får besöka lekparker eller andra familjemedlemmar. Det är inte heller klarlagt om barnen kan följa med sina föräldrar till matbutiken eller apotek.

Social distans och avstånd på minst en meter gäller fortsatt till den 9 maj.

Pedro Sánchez säger att vissa lättnader kan komma att införas i regioner, provinser, kommuner eller på enskilda öar som inte är så hårt drabbade. Vad detta innebär och vilka områden det gäller är oklart i skrivande stund. Sánchez kommer under söndagen att ha en videokonferens med presidenterna i landets 17 regioner.

Sánchez säger att vid söndagens möte ska dessa detaljer diskuteras under vägledning av den vetenskapliga kriskommittén som agerar rådgivare till regeringen.

Den spanske regeringschefen förklarade att efter samråd med barnläkare och barnpsykologer har beslutat att ge grönt ljus för minderåriga upp till 12 år från den 27 april.

Men det är en åtgärd, varnade han, som kan ändras om den allmänna bilden av pandemin förvärras återigen. Italien vars utbrott av Covid-19-pandemin liknar Spaniens beslutade den 1 april att minderåriga med förälder kan tas ut på en kortare promenad varje dag.

Detta blir den enda förändring som sker i bestämmelserna kring karantän från den 27 april. Det blir alltså inte möjligt för minderåriga över 12 år eller vuxna att motionera utomhus, något som tillåts i andra länder.

Vi kommer att vidta andra åtgärder så snart som det är möjligt, säger Sánchez.

Efter den tredje förlängningen av det nationella nödläget kommer det att bli en nedtrappning av de krav som gäller i dag kring karantän. De nya besluten kommer att grunda sig på utvecklingen i varje region.

Det kommer att bli en försiktig, gradvis och progressiv öppning i människors rörelsefrihet på allmänna platser för att undvika nya utbrott av Covid-19, betonar Sánchez.

Vid sitt tv-sända tal på lördagskvällen berömde Sánchez befolkningen i Spanien där en klar majoritet exemplariskt har följt myndigheternas anvisningar. Även vårdpersonal och andra samhällsbärande sektorer har gjort en fantastisk insats. Hittills har 42 procent av de Covid-19-smittade friskförklarats.

På söndagen meddelade myndigheterna att totalt 410 dödsfall rapporterats i Covid-19 det senaste dygnet. Det är den lägsta siffran på 28 dagar och kan jämföras med siffran föregående dygn över antalet avlidna som var 565.

Totalt har Spanien hittills registrerat 195.944 fall av Covid-19. Av dessa har 20.453 avlidit.

Senaste dygnet har 2.695 nya tillfrisknade tillkommit. Totalt har 77.357 tidigare smittade blivit friska.

(Foto: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.