Prenumerera på nyheterna

Madrid bekräftar fyra fall av ny coronavirusvariant

Madridregionen bekräftar på lördagen fyra fall av den nya brittiska coronaviruset SARS-CoV-2. Dessutom finns det ytterligare tre misstänkta fall. Svar på tester som gjorts på dessa tre kommer på tisdag eller onsdag. De som hittills bekräftats vara smittade är inte allvarligt sjuka. Det skriver Madridregionen i ett pressmeddelande på lördagen.

Tre ska vara nära anhöriga till en inresande från Storbritannien. Den personen som kom med flyg har testats positivt i ett antigentest. Däremot är det ännu inte bekräftat om personen är smittad i nuläget, något som de anhöriga är.

– De tre första fallen är nära anhöriga till en person som anlände med ett flyg från England. Det är personens far, mor och syster. Den fjärde är en ung man som anlände med flyg från London i tisdags, säger Antonio Zapatero vid Folkhälsovården Salud Pública i Madridregionen.

I måndags sa Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa att coronavaccinet också är effektivt mot den nya coronavirusvarianten som upptäckts i Storbritannien vilket har gjort att flertalet länder har avbrutit resor till de brittiska öarna.

– Vi har inga bevis för att den nya varianten har anlänt till Spanien även om det inte betyder att den inte redan finns här, sa Illa för fem dagar sedan.

Tidigare i veckan beslutat ett flertal länder att stoppa resenärer från Storbritannien efter att det bekräftats att en mer smittsam variant av covid-19 sprider sig i landet och på grund av oron för att mutationen ska sprida sig.

Redan i september uppdagades mutationen i grevskapet Kent. Det finns inget som tyder på att den nya varianten är mer allvarlig eller att vaccinet inte skulle ge immunitet mot mutationen som fått namnet VUI2020/12/01. Däremot sprids viruset 70 procent snabbare.

Det är vanligt att virus genomgår mutation. Sedan upptäckten av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 i Kina hösten 2019 kan det mycket vis ha muterat sig 10.000 gånger.

Sedan tidigare har den nya coronavirusvarianten bekräftats i Gibraltar.
Följ Svenska Magasinets Twitterkonto för snabbast uppdatering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.