Prenumerera på nyheterna

Madrid kommun planerar ta död på 12.000 munkparakiter

Det finns uppskattningsvis 12.000 fåglar av arten argentinsk munkparakit i Madrid. Munkparakit är en papegoja som i naturligt tillstånd förekommer i Sydamerika, men som etablerats som häckfågel i olika delar av världen med ursprung från förrymda burfåglar.

Ett program med fällor och sterilisering av fågelbon planeras till hösten 2020 av Madrid kommun skriver dagstidningen ABC. Munkparakiterna har förökat sig i en sådan stor utsträckning att myndigheterna är tvungna att ingripa.

Med hjälp av fällor, nät och att sterilisera äggen kommer en reproduktion att förhindras. Kostnaden för varje insats ligger på cirka 6 eller 8 euro.

Enligt Santiago Soria, vid miljödepartementet, görs insatsen av flera skäl.

– Papegojorna har ökat med 33 procent de senaste tre åren och de skapar många problem. För att bevara den biologiska mångfalden i ekosystemet och undvika hälsoproblem för medborgarna görs insatsen.

Det är också ett säkerhetsproblem då fågelbona kan väga upp till 200 kilo och de kan vara dödliga om de lossnar från en höjd av 15 meter.
– Det andra skälet har att göra med hälsan eftersom de sprider sjukdomar till andra fåglar och även till människor säger Santiago Soria till ABC.

Fåglarna upplevs som bullriga och stökiga av allmänheten och skrämmer bort andra infödda fåglar och tar deras mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.