Málaga ber biskopsämbetet flytta kvarlevor av tidigare stridspilot

Joaquín García Morato anses vara en av de bästa piloterna i den spanska arméns historia. Det uppskattas att han hade runt 1.000 flygtimmar, deltog i 511 krigsuppdrag och kämpade i mer än 140 luftstrider. Joaquín García Morato ställde sig på nationalisternas sida och stred för Franco mot republiken.

Enligt kommissionen för det historiska minnet så ber nu Málaga kommun biskopsämbetet att flytta kvarlevorna efter Joaquín García Morato som ligger begravd i kyrkan iglesia del Carmen sedan 1971. Flygaresset har även en avenida uppkallad efter sig vid flygplatsen som ska byta namn.

Joaquín García Morato (Melilla, 1904-Madrid, 1939) deltog under inbördeskriget i Spanien och stred på nationalisternas sida. 1950 blev han utnämnd till greve av Jarama och tilldelades Cruz Laureada de San Fernando som är den främsta hedersbetygelsen inom militären individuellt sett.

Han omkom vid en flyguppvisning i Griñón nära Madrid den 4 april 1939 och begravdes senare i Carmenkyrkan i Málaga.

Biskopsämbetet ska enligt dagstidningen ABC sagt att de inte uttalar sig i frågan utan att beslutet måste tas av Carmenkyrkan i samråd med släktingar till García Morato.

García Morato, som alltid har svartlistats av vänstersidan, har historiska kopplingar till Málaga. Under flera år var Málagas flygplats uppkallad efter den kände stridsflygaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.