Prenumerera på nyheterna

Málaga flygplats firar 100 år med innovation och hållbarhet

Omkring 200 personer från turistbranschen plus den tillförordnade utvecklingsministern José Luis Ábalos, Andalusiens president Juanma Moreno och andra regionala samt lokala politiker medverkade vid ett jubileum på onsdagen med anledning av att Málagas flygplats i år firar 100 år.

Flygplatsen med 400 miljoner resenärer sedan starten firar 100 år. Den 2 september 1919 startade den första reguljära flyglinjen från flygfältet vars namn var El Rompedizo. Franska flygbolaget Lignes Latécoère började trafikera linjen Toulouse-Barcelona-Alicante-Málaga och Casablanca.

I år förväntar sig Málaga flygplats nå upp till 20 miljoner resenärer och nära150 destinationer i världen.

Innovation och hållbarhet är nyckelord när Málaga flygplats tar sikte mot framtiden. Tidigare var det storlek som gällde men i framtiden handlar det om tekniska lösningar, säkra och hållbara reseupplevelser. Framöver fortsätter utvecklingen där flygplatsen kommer att genomgå en stor digital omvandling med komplexa intelligenta plattformar.

Det handlar också om att minska föroreningar och förbättra effektiviteten så att Málaga flygplats i framtiden är en referens i flygbranschen. För att lyckas krävs politisk stabilitet och samarbete, sa Spaniens utvecklingsminister José Luis Ábalos på onsdagen.

De senaste åren har det satsats 1,7 miljarder euro i flygplatsen som är en ekonomisk motor med 8.000 arbetstillfällen och 200 företag.

Vid onsdagens jubileum nämndes också året 1959 då det första charterflyget landade i Málaga.

Klockan 12.02 den 20 oktober 1959 landade en Convair Metropolitan 440 från det finska flygbolaget Kar-Air. På planet fanns de första finska och svenska resenärerna som kom med reguljärflyg till Málaga. Sedan 2006 står kärran vid Málagas flygplatsmuseum som drivs av flygentusiaster och eldsjälar.

(Foto: Twitter Utvecklingsdepartementet @fomentogob)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.