Prenumerera på nyheterna

Málaga kan bli huvudstad för smart turism 2020

Tio städer i Europa däribland Málaga och Göteborg finns med bland kandidaterna för att bli huvudstad för smart turism 2020. Vinnaren kommer att presenteras vid European Tourism Forum i Helsingfors 9 till 10 oktober. Det skriver European Capital of Smart Tourism Secretariat i ett pressmeddelande på onsdagen.

Tillgänglig, hållbar, digital, kreativ och kulturell. Så ska en europeisk huvudstad för smart turism vara. Den ska vara fysiskt tillgänglig för resande med särskilda tillgänglighetsbehov, oavsett ålder, social eller ekonomisk situation, med eller utan funktionsnedsättningar. Enkelt nåbar genom olika transportmedel och med ett starkt transportsystem inom staden.

Hållbar: Staden ska arbeta för att bevara och stärka den naturliga omgivningen och dess resurser och samtidigt upprätthålla ekonomisk och sociokulturell utveckling på ett balanserat sätt.

Digital: Använda IKT-baserade lösningar och digitala verktyg för att erbjuda turist- och gästinformation, produkter, tjänster, utrymmen och upplevelser som är både innovativa och anpassade efter konsumenternas behov.

Kulturell och kreativ: Genom ett uppfinningsrikt tillvaratagande av sitt kulturarv och sina kreativa industrier uppnå en berikande turistupplevelse.

Nu är alltså sydspanska Málaga bland kandidaterna för att bli huvudstad för smart turism 2020. De övriga är Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg, Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Turin (Italien).

Totalt inkom det 35 ansökningar från 17 EU-länder.

Det är EU-kommissionen som från i år arrangerar en tävling för att utnämna den Europeiska huvudstaden för smart turism. Detta helt nya initiativ belönar europeiska städer och ger dem möjlighet att dela med sig av sina föredömliga metoder som destinationer för smart turism.

Turistsektorn är EU:s tredje största socioekonomiska verksamhet och har en avgörande roll i att bidra till tillväxt och jobb. Likväl har sektorn en enorm potential att växa ytterligare genom att förbättra besökarnas upplevelser, skapa nya möjligheter för partnerskap och samarbete liksom att stärka innovation i Europas städer och regioner.

Genom att belöna föredömliga metoder för smart turism som utnyttjar den här outnyttjade potentialen vill Europeiska kommissionen uppmuntra innovativa och inkluderande lösningar för hållbar och tillgänglig turism, främja digitalt smart turism och stärka rollen för kulturarv och kulturella och kreativa industrier som tillgångar för turismen. Det här initiativet kommer att bidra till att höja profilen för Europa som turistmål och att sätta upp en plattform för att dela med sig av de bästa metoderna inom området turism hos europeiska städer.

Ifjol valde Europeiska unionen Helsingfors och franska Lyon till huvudstäder inom smart turism år 2019. Städerna vann den första upplagan av en tävling inom smart turism i EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.