Prenumerera på nyheterna

Málaga stänger all icke nödvändig verksamhet

Incidenstalet i Málaga stad har passerat 1.000 smittade i coronavirusets sars-cov-2 per 100.000 den senase 14-dagarsperioden. Från onsdag tvingas all icke nödvändig verksamhet stänga. Med incidenstalet 1.008 har Málaga passerat gränsen som regionregeringen Junta de Andalucía har satt.

Ett hårt slag för caféer, barer, tapasbarer och restauranger i det annars sydspanska levnadsglada Málaga. En redan hårt prövad bransch tvingas nu stänga helt.

Åtgärden träder i kraft från midnatt mellan tisdag och onsdag och gäller i minst två veckor om inte situationen förbättras.

Det betyder att i stort sett bara livsmedelsaffärer, apotek, tidningskiosker och bagerier håller öppet.

Incidenstalet i provinsstaden Málaga har varierat den senaste tiden. Från 891 i torsdags till fredagens siffra på 918 och 894 i lördags. Senaste dygnen har det skett en kraftig ökning av nya smittade.

Vi som följer borgmästaren Francisco de la Torre på Twitter har läst hans upprepade budskap dag efter dag: ”Vi måste bli bättre på att inte slappna av för att undvika att verksamheter tvingas stänga. Vi måste bära munskydd för att försvara människors liv och arbetstillfällen”.

Regionregeringen i Andalusien betonar fortsatt att övriga begränsningar ska hållas som att högst fyra personer får mötas och utegångsförbud mellan klockan 22 till 06.

Perimeterkarantän gäller både för regionen och provins samt för kommuner med ett incidenstal över 500.

Under veckan med start idag måndag sker masstestning i Málaga kommun samt i ytterligare tolv kommuner på Costa del Sol. DE övriga kommunerna är Árchez, Cútar, Torrox, La Viñuela, Cártama, Casares, Estepona, Benalmádena, Torremolinos, Totalán, Benarrabá och Montejaque.

Andalusiens vicepresident, Juan Marín, säger att en viss stabilisering av läget har skett de senaste dygnen när det gäller pandemin och beläggningen vid sjukhus och iva-avdelningar.

I lördags ökade antalet covidpatienter vid iva i Andalusien med endast sex personer vilket kan jämföras med samma dag en vecka tidigare då antalet ökade med 36. Lördagen siffra var den lägsta på två veckor.

– Det ger oss hopp. Men fortsatt har vi en tuff vecka framför oss, säger Marín.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.