Prenumerera på nyheterna

Många bötfällda för brott mot smittskyddsreglerna i Spanien

Böterna haglar över de som inte följer gällande förordningar och det gäller för både privatpersoner och företag. Hur hårt och hur dyrt det blir varierar kraftigt från kommun till kommun, men här kommer två färska exempel. Ett från en storstad och ett från en liten by på landet.

Det som framförallt har genererat mycket böter för privatpersoner är fusk med munskydd (ansiktsmask). För restauranger är det oftast trängsel och för tätt mellan borden som orsakar böter. Storstaden Málaga:

Lokalpolisen har bötfällt mer än 14.000 personer för att de inte har haft ansiktsmask på sig. Något som krävs av alla personer som är 6 år eller äldre på allmänna platser och slutna utrymmen (vissa undantag finns). Fram till den 8 oktober har 14.349 böter om vardera 100 euro utfärdats. 562 i juni, 4.265 i juli, 4.474 i augusti, 3.390 i september och 758 under de första åtta dagarna i oktober.

Detta är bara siffrorna för det som rör maskanvändningen, till dessa skall läggas övriga förseelser mot föreskrifterna för smittskydd. Dessutom tillkommer böter utfärdade av Nationalpolisen och Guardia Civil.

Den lilla byn Villafranco del Guadalhorce:

Härom veckan efter arbetets slut åkte vi bort till den lantliga restaurangen Nueva Masia som ligger i utkanten av den lilla pittoreska byn Villafranco del Guadalhorce som hör till kommunen Alhaurín el Grande (Málaga). Byn har inte fullt 700 invånare så det är ingen metropol vi talar om och restaurangutbudet är blygsamma två stycken.

När vi kom dit fanns ägaren och hans fru där för några anställda fanns det knappast behov för under den rådande situationen. De höll som bäst på att glesa ut borden och de kontrollerade noga med måttband att de inte stod för tätt.

Vi frågade varför de var så noga med måtten, de förklarade då att kvällen innan hade de fått polisbesök och det blev dyrt både för dem och för flera gäster.

Polisen hade anmärkt på att borden stod för tätt och att det fanns flera personer som satt på terrassen och rökte och då befann sig närmare än 2 meter från andra gäster. Restaurangen fick ett bötesföreläggande på 1.600 euro och samtliga rökande gäster fick böta 600 euro vardera.

Bildtext: Del av terrassen på Nueva Masia, foto: Jonny Erixon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.