Prenumerera på nyheterna

Många skandinaver drabbade när Norwegian ställer in

Gårdagens besked att Norwegian parkerar 15 av de 21 plan som man har i luften gör att många skandinaver på plats eller som var på väg till sitt boende i Spanien drabbas.

Beslutet om att den norska staten inte tänker bidra med ytterligare stöd till Norwegian skapar ytterligare oro på resemarknaden. Det uteblivna statliga stödet gör att bolaget inte utesluter uppsägningar eller konkurs. Det sa vd:n Jacob Schram på en presskonferens.

Flygbolagets beslut skakar om det redan hårt prövade resandet mellan Skandinavien och Spanien.

SAS och Ryanair är de flygbolag som i dagsläget flyger mellan Skandinavien och Spanien. Även Iberia och Vueling har trafik på huvudstäderna i Skandinavien men då gäller mellanlandning i Madrid eller Barcelona.

Samtidigt kan nu krisande SAS dra nytta av att konkurrenten Norwegian står på randen till kollaps. Den bedömningen gör Nordnets investeringsekonom Per Hansen, enligt Ritzau.

Norwegian kan eventuellt överleva men det kan bli som ett rent inrikesbolag i landet. I så fall kan det skapa ”mer och bättre yta för SAS”, skriver Hansen.

SAS far samtidigt själva illa i pandemin och aktien har rasat 80 procent efter att flygbolaget tagit in nya miljarder från svenska och danska staten, aktieinvesterare samt långivare. Just på måndagen var däremot uppgången mer än 24 procent för den utbombade aktien.

SAS ras bleknar samtidigt mot vad Norwegians aktie har mäktat med. Hittills under 2020 har den rasat 99 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.