Prenumerera på nyheterna

Marbella, Estepona och Manilva slipper kommunkarantän

Marbella, Estepona, Manilva, Ojén, Ronda, Algatocín, Cortes de la Frontera, Gaucín och Villanueva del Trabuco redovisar under incidenstalet 500 per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna och ligger därmed under gränsen för perimeterkarantän som regionregeringen och Comité Territorial de Salud har fastställt.
Perimeterkarantänen hävs redan från midnatt till fredag. Regionregeringen tar samma beslut som i förra veckan med att tidigarelägga förändringen som Svenska Magasinet berättade om.

Förutsatt att beslutet presenteras i regionens officiella bulletin BOJA (Boletín Oficial). Enligt ett pressmeddelande som kom på torsdagskvällen gäller beslutet redan från midnatt mot fredag.

I dagsläget är det bara tre kommuner i provinsen Málaga som har en incidens på över 500. Det är Árchez, Benaoján och Montejaque (över 1.000).

Torsdagens siffror från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía) visar att situationen har förbättrats betydligt i de kommuner som har varit satta i karantän.

Provinsen Málaga har gått ner under 500, från ”extrem smittsituation” till ”hög smittsituation”. Incidenstalet på torsdagen ligger på 227. Så lågt har det inte varit på en månad.

Men fortsatt är det en bit att vandra.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) anses pandemin vara under kontroll när incidenstalet är under 50 fall per 100.000 invånare.

Klockan 18 på onsdag den 3 mars kommer Andalusiens regionregering att samlas med expertkommittén för att ta beslut om vad som ska gälla från den 4 mars.

Fram till dess fortsätter perimeterkarantän att gälla för de åtta provinserna i regionen Andalusien, vilket betyder att det inte är tillåtet att passera en provinsgräns.

Utegångsförbud mellan klockan 22-06 och att högst fyra personer får samlas. Barer och restauranger stänger klockan 18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.