Prenumerera på nyheterna

Marbella satsar på kitesurfing

Marbella Kite Club har fått kommunens godkännande för att använda ett 300 meter långt strandområde för kitesurfing.

Hittills har de varit hänvisade till ett mindre lämpligt område vid Rio Real men det nya området blir mellan Chiringuito Palm Beach och parkeringen vid Calle Realejo, dvs mellan Elviria och Marbella centrum. Nu fattas bara att de regionala myndigheterna Junta de Andalucia godkänner planerna.

Kiteklubben har haft en mångårig dialog med kommunen i ärendet för att hitta en permanent plats för sporten. Problemet är relaterat till sommarsäsongen då det är mycket folk på stränderna och många badare i vattnet, vilket har inneburit att kitesurfarna har avvisats i enlighet med lagen om användning av strandzonen.

Sporten är så pass ny att dagens regler i de flesta kommuner inte tar hänsyn till kitesurfarnas behov. I flera kommuner har detta lett till motsättningar mellan bosatta, regionala myndigheter och utövarna av sporten.

Men Marbella ser sporten som en ekonomisk tillväxtmöjlighet, kitesurf är en relativt dyr sport och utövarna har därför oftast en bra ekonomi. Kitesurfare från norra Europa letar efter destinationer där de kan utöva sin sport utan tjocka våtdräkter och där deras respektive som ofta inte utövar sporten kan hitta andra alternativ. Costa del Sol och Marbella har både de infrastrukturella resurserna för detta och dessutom den kanske allra viktigaste tillgången, tillräckligt med vind. Vinden bör dessutom inte vara frånlandsvind eftersom surfarna då kan riskera att blåsa ut i havet, i Marbella är de förhärskande vindriktningarna östliga eller västliga vilket blir perfekt för kitesurfarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.