Prenumerera på nyheterna

Marbellapolisen tar hjälp automatiserat bildverktyg

Tänk dig att ett barn kommer bort från sina föräldrar i Marbella centrum. Föräldrarna rapporterar händelsen till lokalpolisen. Det rör sig om en pojke, 130 cm lång, med ljust hår, röd tröja och blå byxor. Polisen tar då hjälp av automatiserat bildverktyg och programmerar in pojkens utseende. Genom övervakningskameror i centrum får polisen napp och hittar det bortsprungna barnet.
Det är lokalpolischefen Javier Martín i Marbella som berättar om polisens verktyg IA (Inteligencia Artificial) som bidrar till att göra arbete mer effektivt.

Övervakningskameror används i allt högre grad och Marbella är nu i andra fasen med ytterligare installationer.

Det är ett globalt projekt med en investering på totalt fyra miljoner euro som finansieras av den europeiska regionala utvecklingsfonden FEDER (Fondo Europeo de Desarrollo Regional) skriver Diario SUR.

Polisen kan lösa brott i centrum genom att gå tillbaka, lägga pussel och få fram rörelsemönster som ledde fram till brottet. Och händelser kan följas i realtid via kameraövervakning.

Att polisen kan använda automatiserat bildverktyg, artificiell intelligens, för att effektivisera arbetet kring analyser av exempelvis kläder, vapen och ansikten bidrar till ett effektivare polisarbete.

Tidigare har bildmaterial hanterats manuellt av polisen vilket är både resurs- och tidskrävande.

Med hjälp av den nya tekniken kommer handläggningstiderna kortas ned tack vare bättre analysresultat.

Installation av övervakningskameror Marbella fas 1
80 kameror har installerats vid centro comercial Elviria, centro comercial La Cañada, fritidshamnarna Puerto Deportivo och Puerto Banús.

Fas 2
Fas 2 har börjat med installationer av 36 kameror i Marbella centrum, Gamla stan Casco Antiguo, La Alameda, Ricardo Soriano och San Pedro Alcántara bland annat på plaza de La Libertad.

Fas 3
Fas 3 som kommer senare installeras kameror i San Pedros industrikvarter, Nueva Andalucía och Las Chapas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.