Prenumerera på nyheterna

Marknaden tror på status quo på söndag

Marknaden tror inte på några större förändringar i Spanien efter söndagens allmänna val. Det mest troliga resultatet är status quo och att PSOE-regeringen fortsätter i minoritetsstyre. Det säger flera ekonomiska analytiker vid Bank of America enligt den spanska affärstidningen Expansión. Även bedömare vid City of London fäster inte så stora förhoppningar om en förändring i Spanien utan konstaterar att vi får vänta och se nästa vecka hur investerarna reagerar.

Amerikanska ekonomiska bedömare varnar dock för en eventuell försening av regeringsbildningen efter söndagens val. Det kan innebära negativa överraskningar för marknaden.

Om en vänsterallians bildas med PSOE-Podemos-ERC öppnar det dörren till reformer som kan göra att ekonomin bromsar in. En högerallians med stöd av Vox är bättre sett ekonomiskt men kan utlösa spänningar i Katalonien och Bryssel.

Det kan också bli tal om ett extra val om tiden går utan att man lyckas få fram ett regeringsunderlag.

Bank of America tror att Spanien oavsett valresultat kommer att klara sig bättre än Italien i fortsättningen. Även om det offentliga underskottet förväntas att öka med en vänsterregering kommer det att uppvägas av skatteökningar.

Italien är mer EU-skeptiskt än Spanien. Det nya högerpartiet Vox är inte uttryckligen EU-skeptiska och kan bli tungan på vågen i en högerallians i Spanien som bildar regering. Men det kan uppstå tvivel om de lägger fram förslag som inte lätt passar inom den nuvarande EU-ramen.

Bank of America utesluter inte att Vox får fler röster än vad opinionsundersökningar inför valet har visat.

Opinionsmätningarna visar ännu inga tydliga majoriteter och valresultatet vilar i hög grad på de cirka åtta miljoner osäkra väljarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.