Prenumerera på nyheterna

Marocko är Spaniens största elleverantör

Under 2018 toppade Marocko listan över elleverantörer till Spanien med 2.088 GW per timme enligt det spanska institutet Red Eléctrica de España.

Nu flödar strömmen inte bara åt ena hållet utan det är i allra högsta grad dubbelriktat. Institutet sa att 76% av elhandelsflödena över gränsen gick till Marocko medan 25% gick till Spanien.

Idag finns det två länkar mellan de två länderna, detta kommer nu att utökas med en tredje förbindning som har en kapacitet på 700 MW vilket ger en total kommersiell kapacitet på 1.500 MW.

Ett avtal om detta undertecknades tidigare i år vid en ceremoni i Rabat mellan Marockos kung Mohammed VI och den spanske monarken Felipe V.

En förundersökning kommer nu att genomföras av den spanska nätoperatören och dess marockanska motsvarighet ONEE. Kostnaden beräknas till 150 miljoner dollar som skall fördelas lika mellan de två länderna.

Samtrafiken beräknas ge årliga intäkter på 140 miljoner euro till det spanska elsystemet, som slipper tullavgifter och ledningshyror eftersom ett auktionssystem för hanteringen av utbyteskapaciteten kan införas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.