Prenumerera på nyheterna

Martín Carpenas mördare kommer närmare Baskien

Jon Igor Solana Matarrán som ingick i vänstergerillans ETA:s Andalusienkommando och som kallblodigt dödade José María Martín Carpena i Málaga med fyra skott framför hans fru och barn flyttas för att komma närmare Baskien. Solana Matarrán dömdes till 30 års fängelse och kommer att överföras från anstalten i Algeciras till Zuera nära Zaragoza.

Beslutet blev offentligt i fredags efter att fångvårdsanstalterna publicerat namnet på den lista över ETA-fångar som kommer att överföra till fängelser nära Baskien.

Det var 15 juli 2000 då ETA kallblodigt sköt ihjäl PP-politikern José María Martín Carpena i Málaga med fyra skott framför hans fru och barn. Över 300.000 Málagabor slöt upp på stadens gator i samband med en protest. Det är den största manifestationen i Málagas historia.

Sedan 1997 var Martín Carpena kommunalråd i Málaga kommun med ansvar för stadsdelsnämnden för Puerto de la Torre och Carretera de Cádiz.

Jon Igor Solana Matarrán mördade även åklagaren Luis Portero samt svågern till Málagas nuvarande borgmästare Francisco de la Torre samt militärläkaren Antonio Muñoz Cariñanos.

Solana Matarrán kunde till slut gripas i Sevilla den 16 oktober 2000.

Även hans partner, Eider Pérez, kommer att flyttas över till anstalten i Zuera.

Föreningen terrorismens offer, AVT (Asociación de Víctimas del Terrorismo) har kritiserat beslutet med att ETA-fångar ”får återvända hem till jul tack vare Sánchezregeringen”.

Ett standardbrev har cirkulerat bland ETA-dömda i Spanien som terroristerna har undertecknat med att de inte längre har några kopplingar till terroristorganisationen, att de avvisar våldet och erkänner den smärta de orsakat.

Hur mycket sanning som ligger i ETA-terroristernas bekännelse ifrågasätts av offrens anhöriga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.