Prenumerera på nyheterna

Matematiker tror att vi når coronasmittans topp i maj/juni

En grupp matematiker vid det matematiska institutet IMM (Instituto Matemático Multidisciplinar) vid universitetet Politècnica i Valencia har gett sig på utmaningen att studera och kartlägga när coronasmittan når sin topp. Uppgifterna varierar dag för dag men genom att tolka siffror och statistik beräknar de att toppen nås någon gång mellan den 20 maj och 6 juni. Bara för en vecka sedan trodde forskarna att vi skulle nå toppen den 25 april.

En av forskarna, Rafael Villanueva, förklarar. ”För några dagar sedan trodde vi att toppen skulle vara nådd i mitten av april. Med de senaste uppgifterna pekar det mot att vi når toppen i slutet av maj eller i början på juni”.

Villanueva är inne på samma idé som chefen för Spaniens akuthälsovård, Fernando Simón, som har förklarat att karantänbestämmelsen motverkar en plötslig mycket hög topp. I stället blir det en mindre hög topp som kan liknas vid en platå som blir mer långvarig men samtidigt minimeras riskerna för en sanitär kollaps.

Men det är mycket som påverkar, som exempelvis värme. Om det blir varmare väder når coronasmittan sin topp tidigare.

Spanska forskare räknar just nu på olika scenarier för att få fram en ungefärlig tidpunkt när toppen nås.

”Det kommer att ge oss en ungefärlig uppfattning om hur länge vi måste hålla oss inne. Även när kurvan börjar vända nedåt så måste vi även invänta att antalet positivt testade minskar”.

Den prognos som matematikerna har utarbetat går på att antalet fall fortsätter att öka, men ökningstakten avtar, tack vare karantänbestämmelserna.

Bildtext: Rafael Villanueva, forskare vid Instituto de Matemática Multidisciplinar, studerar utvecklingen av coronaviruset. Foto: UPV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.