Prenumerera på nyheterna

Medelhavsdieten utsedd till bästa dieten 2022

För femte året i rad placerar sig Medelhavsdieten på första plats i Dieternas Liga. Därefter kommer DASH-metoden och den flexitära kosten visar den lista som tidskriften U.S. News & World Report regelbundet publicerar över världens främsta dieter.
27 experter har undersökt 40 dieter. Hur enkel är dieten att följa? Hur stor är sannolikheten att personen går ner i vikt, både på kort och lång sikt? Hur effektiv är dieten i att förebygga hjärt-kärlsjukdom eller diabetes och hur fullständig är dietens näringsinnehåll?

Det är några områden som experterna tittat på.

Medelhavsdieten hamnat återigen i topp tillsammans med DASH-kosten och flexitärkosten. DASH går ut på att äta mycket livsmedel som innehåller mineralerna kalcium, kalium och magnesium, samt magra mjölkprodukter, frukt, rotfrukter och grönsaker. Dieten är fettsnål.

Den flexitära är vegetarian för det mesta men äter ibland kött eller köttprodukter. Personen är tillräckligt flexibel för att tillåta en hamburgare då och då.

– Det är viktigt att notera att de tre bästa dieterna som Medelhavs, DASH och flexitarian erbjuder variation, flexibilitet och några få regler, säger Gretel Schueller, redaktör för sektionen hälsa på U.S. News & World Report.

Läs mer: Medelhavsdieten bidrar till god fysik och lyckligare liv

Flera studier visar att Medelhavsdieten minskar risken för diabetes, högt kolesterol, demens, depression och bröstcancer. Dieten som är mer av en livsstil än en begränsad diet kopplas också till starkare ben, friskare hjärta och längre liv.

Läs mer: Vin står för 25 procent av hälsofördelarna med Medelhavsdieten

Läs mer: Se hela listan över de bästa diterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.