Medelhavsregionens vackraste olivträd växer i Spanien

Nu är det avgjort. Var det vackraste olivträdet växer i Medelhavsregionen. Totalt tolv kandidater från Spanien, Italien, Libanon, Tunisien, Montenegro och Turkiet hade kvalificerat sig till den första upplagan av Concurso del Mejor Olivo Monumental del Mediterráneo.

Olivträdet ”El olivo de Sinfo”hittar du i Traiguera (Castellón) och anses vara Medelhavsregionens vackraste. Olivträdet är kännetecknande för Medelhavsområdet. Genom ätoliver och olja så ingår det även bland baslivsmedlen.

Att vinnaren heter ”El olivo de Sinfo” kommer från namnet Sinforosa som var mormor till ägaren, José Manuel Alemany, av marken där trädet står.

Juryn bestods av specialister från de deltagande länderna. Trädets livslängd, storlek, dess spektakulära bild som framträder i sin storlek och robusthet i ensamt majestät ligger bakom kriterierna för att väljas till det vackraste olivträdet.

Enligt experter vid den spanska sammanslutningen Aemo (Asociación Española de municipios del Olivo) är trädet som vann cirka två tusen år gammalt och står utmed den gamla romerska färdvägen Vía Augusta. Trädet har därmed sett många kapitel i vår historia.

Ägaren José Manuel Alemany säger till spanska medier att han tar hand om trädet med mycket kärlek och att det blir hans två döttrar som får ärva det. 4.000 liter vatten om året håller det frodigt.

(Foto: Aemo)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.