Prenumerera på nyheterna

Mellandagsrea på el

Värme, mer vind och lägre gaspris bidrar till att marknadspriset på el faller på den spanska marknaden till nästan en fjärdedel jämfört med priset under julveckan då 383,67 euro/MWh registrerades som högst. På tisdagen är det genomsnittliga priset på grossistmarknaden 104,36 euro per megawattimme. Det är en uppgång från måndagens pris på 96,08 euro/MWh.

Måndagens pris var första gången sedan 1 november som det låg under 100 euro-strecket.

Enligt Spaniens energimarknadsobservatör Omie (Operador del Mercado Ibérico de Energía) ligger priset på tisdagen på 104,36 euro/MWh.

Den 28 december ifjol låg priset på 20,04 euro/MWh. Trots fallande pris senaste veckan är dagens pris 420 procent mer än motsvarande dag ifjol

Prisskillnaden mellan tidsintervallerna är fortsatt stor. Mellan klockan 21 till 22 är priset 176,03 euro/MWh medan priset i morse mellan klockan 04 till 05 var 8,06 euro/MWh.

Det är mildare väder i Europa som håller tillbaka elpriserna tillsammans med mer vind och lägre gaspriser.

De europeiska pristopparna har även fått ett tiotal tankfartyg med amerikansk gas att ta sikte på Europa vilket också har pressat tillbaka priset.

Priset på den nederländska gasbörsen föll under måndagsförmiddagen med ytterligare närmare 20 procent till som lägst omkring 90 euro/MWh efter att under förra veckan varit uppe på över 180 euro/MWh.

Ett normalt gaspris före det senaste halvårets rusning låg kring 20 euro/MWh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.