Prenumerera på nyheterna

Mer smittsam variant av covid-19 finns i Gibraltar

Spaniens regering har i samråd med Portugal beslutat stoppa inresande från Storbritannien förutom spanska medborgare och de som är residenta i Spanien. Beslutet träder i kraft från i morgon tisdag, meddelade statssekreteraren för kommunikationsdepartementet vid middagstid på måndagen.

Det är efter de samordnade åtgärder som det beslutades om i Bryssel på söndagen som Spanien och Portugal i samråd väljer att ta detta beslut, enligt källor vid regeringskansliet Moncloa.

Ett flertal länder har beslutat att stoppa resenärer från Storbritannien efter att det bekräftats att en mer smittsam variant av covid-19 sprider sig i landet och på grund av oron för att mutationen ska sprida sig.

Av den anledningen kommer Spanien från och med i morgon att stoppa inresande från Storbritannien med undantag för spanska medborgare eller de som är residenta i Spanien.

Regeringskansliet förklarar att beslutet har fattas i samförstånd med Portugal. Det innebär också att kontrollerna vid gränsövergången i Gibraltar utökas.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson säger att den mer smittsamma varianten av covid-19 finns i Gibraltar. Myndigheterna i Storbritannien bekräftar på måndagen att den nya varianten finns i Gibraltar, uppger nyhetsbyrån Europa Press.

Det rör sig om ett fall i Gibraltar, enligt Sky News.

Redan i september uppdagades mutationen i grevskapet Kent. Det finns inget som tyder på att den nya varianten är mer allvarlig eller att vaccinet inte skulle ge immunitet mot mutationen som fått namnet VUI2020/12/01. Däremot sprids viruset 70 procent snabbare.

Gibraltar Chronicle skriver att chefsminister Fabian Picardo kommer att tillkännage ytterligare begränsningar. Han uppmanar föräldrar att inte låta sina barn gå till skolan efter att antalet covid-19-fall ökat i Gibraltar med 169 på söndagen.

Sedan pandemin startade har 109.111 tester utförts i Gibraltar och 1.244 smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 har bekräftats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.