Prenumerera på nyheterna

Mercadona tar bort sina plastkassar

Den stora spanska stormarknadskedjan Mercadona genomförde igår införandet av papperskassar och kassar av återvunnet material i alla sina butiker.

Mercadona som kanske närmast kan jämföras med ICA i Sverige inledde omställningen på prov 2018 på 66 butiker, sedan måndagen den 15/4 har nu samtliga över 1.600 butiker fått de nya kassarna.

Vad som står till buds för kunderna är kassar som går att återanvända och som är återvinningsbara. De finns kassar av Rafia för 50 cent, av papper för 10 cent, samt återanvändningsbara och återvinningsbara kassar av 50 – 70% återvunnen plast för 10 cent. Plasten i de sistnämnda kommer från mer än 3.000 ton årligen återvunna plastförpackningar i de egna butikerna.

Vad gäller användningen av plastpåsar för färskvaror så skall det installeras nya system som minskar avfallet och de plastpåsar som används där skall ersättas med komposterbart material före 2021.

Nästa steg som nu diskuteras med leverantören Totaler SPBerner är att införliva en ny serie köksredskap i sortimentet (hinkar, förvaringslådor, kvastar och moppar) som är tillverkade av återvunnen plast från växthus.

Mercadona deltar också i projektet ”Sustainable Urban distribution” som har som mål att förbättra luftkvaliteten, genom att lastbilar och skåpbilar drivs av renare och effektivare teknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.