Prenumerera på nyheterna

Migranter insläppta till Granada utan kontroll och PCR-tester

Över hundra migranter från Kanarieöarna överfördes på tisdagskvällen till spanska fastlandet och Granada flygplats. Det saknades gränspolis och någon kontroll av PCR-tester gjordes inte. Samtidigt är det perimeterkarantän utlyst.

Granadas borgmästare Luis Salvador (Ciudadanos) var mycket skarp i tonen sent på tisdagskvällen:

”Mitt under en pandemi så bestämmer sig inrikesdepartementet och inrikesministern Fernando Grande-Marlaska att skicka hundratals flyktingar till spanska fastlandet och släppa in dem helt fritt i Granada. Utan att meddela oss. Det verkar inte helt normalt” skriver Luis Salvador.

Flyktingarna som har befunnit sig på Kanarieöarna efter att ha tagit sig dit från Nordvästafrika kom på tisdags kvällen med ett chartrat plan utan någon som helst poliskontroll på Granada flygplats.

Någon kontroll av PCR-tester gjordes inte heller.

Ankomsten av över 100 flyktingar från provisoriska läger och hotell på Kanarieöarna har väckt missnöje både bland säkerhetsstyrkor och myndigheter lokalt som i den andalusiska regeringen.

Andalusiens vicepresident Juan Marín säger att det är inte helt rättvist att Sánchezregeringen tar beslut om en sådan åtgärd utan att meddela oss.

Polisfacket SUP (Sindicato Unificado de Policía) bekräftar för dagstidningen El Mundo att ett flyg med flyktingar anlände till Granada under tisdagskvällen utan att några kontroller gjordes.

De har senare stigit ombord på bussar och taxi till en okänd destination trots att perimeterkarantän råder i Andalusiens kommuner.

Ytterligare 42 flyktingar från Kanarieöarna har transporterats till Huelva. Tidigare har flyg med flyktingar landat på Málaga och Sevilla flygplats.

Totalt har tre flyg med flyktingar anlänt till Granada från Kanarieöarna de senaste tre dagarna, skriver Diario SUR. Totalt rör det sig om upp till 200 flyktingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.